Volkswagen Beetle autó parkol az utcán.
Fotó: Unsplash

Egyre többen inkább használt autót vesznek, kilőttek az árak

Idén több mint 20 százalékkal nőttek a használt autók árai bizonyos kategóriákban, miután a globális chiphiány miatt megugrott a kereslet a piacon.


Visszaestek az újautó-eladások

Az autópiacot sújtó chiphiány hatására októberben 6,2 százalékkal több, 12 040 használt személyautót regisztráltak az országban a tavaly ilyenkori szinthez képest - idézte a DataHouse adatait a JóAutók.hu használtautó piactér a közleményében.

A fokozott érdeklődés az árakban is megmutatkozik, az átlagár-emelkedés egyes használtautó-kategóriákban év eleje óta a 20 százalékot is meghaladja.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója elmondta: a vásárlók egyre nagyobb része fordul a használt autók felé, októberben már csaknem negyedével kevesebb új autót adtak el Magyarországon, mint egy évvel korábban.

Az alkatrészhiány miatt visszaeső termelés jelentősen kitolta az új autók esetében a megrendelés és az átvétel közti várakozási időt, miközben a gyártási költségek növekedése számottevő áremelkedéssel is járt

- részletezte.

A harmadik negyedévben az újautó-eladások száma 13,6 százalékkal maradt el a tavalyi hasonló időszakban regisztrált szinttől, októberben pedig csupán 9131 új személyautót értékesítettek, ami 23,6 százalékkal kevesebb a tavaly októberi 11 950-es volumennél.

Az árak tovább fognak nőni

A napokban számoltunk be arról, hogy a Das WeltAuto használtautó-kereskedő cég várakozásai szerint a használt autók iránti kereslet az év végéig sem torpan meg. A cég azt is közölte: a népszerű használt autó modellek ára 15 százalékkal is nőtt az elmúlt bő fél év alatt. A prognózisok alapján az árak még nincsenek csúcs közelben, tehát további növekedés várható.

Már áprilisban is arról írtunk, hogy egy év alatt átlagosan 33 százalékkal nőttek a használt autók árai. Itt pedig arról számoltunk be, hogy a legtöbben az 1-1,5 millió forintos árszinten vásárolnak. Ennyi pénzért 10-15 éves kocsikat kínálnak a kereskedők. Itt arról olvashatsz, hogy ha használt autót vennél, miért jó választás egy hibrid.

Ne hagyd ki!