Minden jel erre mutat
Fotó: Shutterstock

Jogsi szinte ingyen? Kiderült hogyan juthatsz hozzá!

A szakképzésben tanulókat és a középiskolásokat eddig 25 ezer forinttal támogatta a kormány a B kategóriás jogosítványuk megszerzésében. Azonban egy friss törvényjavaslat szerint a teljes költségét megtérítenék a jövőben.


Ha ezt megszavazzák, gyakorlatilag ingyen megszerezhetik a B kategóriás jogsit a fiatalok

Eddig 25 ezer forinttal támogatta a kormány a fiatalokat a B kategóriás jogosítvány megszerzésében. Ez az összeg jelenleg legfeljebb a tizedét fedezi a legalább 250-300 ezer forintos összköltségű jogosultság megszerzésének.

Azonban egy a Miniszterelnöki Kabinetirodához köthető, az „állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő törvénytervezet” címmel a kormány honlapjára felkerült, társadalmi vitára bocsátott törvényjavaslat értelmében a jövőben gyakorlatilag ingyenessé tenné a fiatalok jogosítványszerzését a kormány.

Az állam ingyenesen biztosítja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását

- áll a törvényjavaslatban.

A HVG hozzáteszi, amennyiben ezzel a ponttal kiegészítik a szakképzési és a köznevelési törvényt, az az állami szakképző intézményekben és a középiskolákban tanulókra fog vonatkozni. A javaslat alapján a támogatás érintené „a közlekedési alapismeretek” elsajátítását, vagyis a KRESZ-vizsgáig vezető elméleti oktatást, valamint „a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek” megszerzését. Viszont a tervezet nem tér ki például a vizsgadíjakra, az esetlegesen szükséges plusz vezetőórákra, illetve az elsősegélyképzésre és -vizsgára sem.

Olcsóbb és könnyebb lesz B jogosítványról D-re váltani

Egyébként várhatóan szeptembertől kezdődhetnek el a B kategóriára érvényes vezetői engedéllyel rendelkezők részére szervezett, autóbuszvezetésre jogosító D kategóriás jogosítvány megszerzését lehetővé tévő tanfolyamok - nyilatkozta az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára a közrádiónak néhány hete.

Nagy Bálint emlékeztetett, a B kategóriás jogosítvánnyal eddig csak a C, azaz tehergépkocsi vezetésére jogosító engedély birtokában lehetett buszvezetői képzésre jelentkezni, ami időben és költségben is plusz terheket jelentett a foglalkoztatottaknak és a foglalkoztatóknak. Azonban egy nyáron elfogadott és hatályba lépett rendelet szerint a B kategóriával rendelkezők ezentúl a teherautó-jogosítvány megszerzése nélkül is részt vehetnek a buszvezetői képzésen.

A politikus ismertetése szerint a C kategóriás tanfolyam mintegy 600-800 ezer forintos költséget és fél-egy évig tartó képzést jelentett a vizsgázóknak, amit a buszvezetői tanfolyam 400-500 ezer forintos díja és hasonló képzési ideje követett. A könnyítésnek köszönhetően a C kategória díját lehet megspórolni.

A két kategóriához úgynevezett gépjárművezetői képesítési igazolvány (GKI) megléte is szükséges. Ötévente pedig kötelező jelleggel ismétlő vizsgát kellett tenniük a hivatásos sofőröknek, a rendelettel azonban eltörölték a megújító vizsgát. Ez az intézkedés jelenleg 40-50 ezer ember érinthet Magyarországon, a könnyítés után megjelenő új belépőkkel pedig ez a szám tovább fog emelkedni - fejtette ki az államtitkár.

Ne hagyd ki!