Szélesedhetnek a B jogsisok lehetőségei az utakon
Fotó: Shutterstock

Bővülhetnek a B jogsisok jogosultságai

Iparági információk szerint olyan új irányelven dolgozik az Európai Unió, amely bővítené a B jogosítvánnyal rendelkezők jogosultságait, így szélesednének a lehetőségeik is az utakon.


Jelentős változás jöhet a B jogosítványoknál

Lehetővé tenné az Európai Unió, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők ne csak 3,5 tonnás, hanem ennél nagyobb, maximum 4,25 tonna össztömegű gépjárműveket is vezethessenek a Német Autóklub, az ADAC értesülései szerint.

Azt is tervezi az Európai Bizottság, hogy lehetőséget ad a digitális jogosítvány bevezetésére. Így a jogsi egy alkalmazásban tárolható hivatalos dokumentummá válna. A közúti ellenőrzésnél elég lenne egy QR-kód a legfontosabb információk leolvasásához. Ezzel kiváltanák a műanyag kártyákat, amelyek gyártása egyébként is nehézségekben ütközik a globális chiphiány miatt.

Megváltoztatnák a sofőrképzést is. Lehetővé tennék, hogy más országban történhessen az elméleti és a gyakorlati oktatás. Emellett autószimulátorok is használhatóvá válnának a képzésben. Viszont némi szigorítást jelenthet, hogy a vezetői engedély megszerzése után egy évvel kötelezővé tennének egy frissítő képzést a balesetek számának csökkentése érdekében.

Emellett bevezetnék, hogy ha egy eu-s tagállamban bevonnak egy jogosítványt, akkor a tiltás az Unió valamennyi országában érvényes legyen.

A Vezess.hu megjegyzi, amennyiben idén sikerül elfogadni a legújabb irányelvet, valószínű, hogy csak jövőre ültetnék át a tagállamok a saját jogrendjükbe, de későbbi dátum is előfordulhat.

Már nem büntetik, ha nincs nálad a jogsi, vagy a forgalmi

2023 január 1-től egyébként sem kell bírságtól tartaniuk azoknak, akik nem tudják felmutatni a jogosítványukat vagy a forgalmi engedélyüket az igazoltató rendőrnek. Az okmányok otthon felejtéséért korábban 5-50 ezer forint helyszíni bírság is járhatott, de 150 ezer forintot is fizethetett az érintett, ha szabálysértési eljárást indult vele szemben.

Azonban már nem kell bemutatni a két okmányt az igazoltatáskor, és ezért semmilyen módon nem szankcionálhatják a vezetőket, hiszen az ilyesmi többé nem minősül szabálysértésnek. A változás kizárólag azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát, és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban.

A rendőrök évek óta elektronikusan ellenőrzik a Belügyminisztérium nyilvántartásában szereplő adatokat a náluk lévő többfunkciós kéziszámítógéppel. Vagyis a törvénymódosítás tulajdonképpen csak követi az informatikai fejlesztéseket.

Ne hagyd ki!