Van, akinek a B is elég, másnak szüksége lehet a T-re
Fotó: Shutterstock

Meglepő, de ennyibe kerül egy traktoros jogsi

B-s jogosítvánnyal számos jármű vezethető, de meglehetősen drága egy ilyen okmány megszerzése. A T, avagy traktor kategóriának nem előfeltétele a B jogsi megléte, és egyébként is olcsóbb annál. Mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy traktorossá válhasson valaki manapság.


Mi vezethető B-s jogosítvánnyal?

Például a különböző talajműveletek és a vetéskor használt traktorok, a permetezőgépek, a betakarítógépek és a kombájnok vezetéséhez, kezeléséhez képzettségre, és annak meglétét igazoló dokumentumra van szükség. A traktor (mezőgazdasági vontató) vagy más lassú jármű (amelynek közúton a legnagyobb megengedett sebessége 25 km/óra lehet) vezetéséhez legalább B kategóriás (nemzetközi) jogosítvánnyal kell rendelkezni – írja az Agrárszektornak.

A B kategória arra jogosítja fel tulajdonosát, hogy a vezetői ülésen kívül maximum 8 állandó ülőhelyes, legfeljebb 3500 kg össztömegű személy- és tehergépkocsit vezessen. Emellett irányítható vele olyan járműszerelvény, amely az említett paraméterekbe beleférő gépkocsiból és egy legfeljebb 750 kg össztömegű pótkocsiból áll, vagy a szóban forgó gépkocsiból és nehéz pótkocsiból, ha az utóbbi legnagyobb össztömege nem haladja meg a gépjárműét, illetve, az összekapcsolt járműveké a 3500 kg-ot. B kategóriás jogsival vezethető egyebek mellett mezőgazdasági vontató, lassú jármű nehéz pótkocsival, vagy állati erővel vontatott jármű is.

A Telex legutolsó információi szerint a B kategóriás jogosítvány megszerzése manapság meghaladhatja a félmillió forintot. Azonban a Totalcar beszámolója alapján egyre jellemzőbb, hogy kevesebben szerzik meg a vizsgához szükséges rutint a kötelezően előírt 30 gyakorlati óra alatt, és emiatt többen kényszerülnek az ugyancsak megdrágult pótórák igénybevételére.

Néhány tudnivaló a T, avagy a Traktor kategóriáról

C kategóriás teherautó jogosítvány megszerzésének egy B, E kategóriás nehéz pótkocsis jogsinak pedig B vagy C kategória megléte az előfeltétele. Ezekhez képest a T, avagy Traktor kategóriát könnyebben és olcsóbban meg lehet szerezni. Az utóbbi feltételei:

  • betöltött 15,5 életév;
  • minimum alapfokú iskolai végzettség megléte, melyet az említett vagy magasabb iskolai végzettséget tanúsító okmánnyal kell igazolni;
  • írásbeli nyilatkozattal, amely alapján az ember a 35/2000. (XI. 30.) BM rendeletben meghatározott közlekedésbiztonsági feltételeknek megfelel.

T (nemzeti) kategóriás jogosítvány birtokában mezőgazdasági vontató és két nehéz pótkocsi, valamint lassú jármű és pótkocsi vezethető. Az ehhez a jogsihoz szükséges képzés körülbelül 80 óra, a dokumentum megszerzésének összköltsége pedig 300-400 ezer forint között mozog.

Egyéb lehetőségek

Mindemellett az aranykalászos gazdaképzések elvégzése gyakran jár ingyenes mezőgazdasági gépkezelői jogosítvánnyal, más néven zöld traktoros kiskönyvvel. Ennek birtokában az ember jogosult 37 kW feletti teljesítményű traktor, illetve 2 méter feletti vágóasztal szélességű önjáró mezőgazdasági betakarítógép (kombájn) vezetésére, valamint fejő- és tejfeldolgozó gép, baromfi keltető gép kezelésére is. Azonban ez nem érkezik automatikusan a bizonyítványhoz, a hallgatónak a sikeres vizsga után külön kell igényelnie az illetékes kormányhivatalnál. Továbbá az aranykalászos gazdaképzések elvégzésének előfeltétele egy legalább B kategóriás jogosítvány megléte.

Ne hagyd ki!