Évek óta nem láttunk ekkora pörgést a magyar traktorpiacon
Fotó: Shutterstock

Ezeket a traktorokat keresik a gazdák manapság

Tovább pörög az új traktorok magyarországi piaca. Novemberben is sokkal többet értékesítettek ezekből a mezőgazdasági járművekből, mint az előző évek azonos hónapjaiban. Mutatjuk, mely gépeket vitték a magyar gazdák, mint a cukrot.


Továbbra is élen a John Deere

Az öt legnépszerűbb traktormárka a John Deere, a New Holland, a Solis, a Fendt és a Claas voltak novemberben Magyarországon az új traktorok piacán a carinfo.hu adatai szerint. John Deere-ből 92-t adtak el, ami 47-tel több, mint egy évvel korábban. New Holland-ból 44 darab fogyott, így 25-tel több talált gazdára, mint 2021 tizenegyedik hónapjában. Solis-ból 12-vel többet, 33 darabot vásároltak most, Fendt-ből 21-et, 19-cel többet, Claas-ból pedig 17-et, 5-tel több traktort értékesítettek 2022 novemberében, mint a tavalyi év azonos időszakában.

2022 első 11 havát együttesen nézve a John Deere vezeti a magyar eladási listát. Összesen 867 darab talált gazdára az említett márkából ebben az időszakban, 254-gyel több, mint 2021-ben januártól novemberig. Második helyen a New Holland áll 405 darabbal, harmadik pedig a Solis 403-mal. Negyedik a Claas, ötödik a Fendt, hatodik a Massey Ferguson, hetedik pedig a Case idén.

345 új traktort értékesítettek az előző hónapban Magyarországon, 29,2 százalékkal többet, mint egy éve novemberben, amikor 267 kelt el. 2020 azonos időszakában pedig 258 darab talált gazdára, 33,7 százalékkal kevesebb, mint most.

4206 új traktor vásároltak a gazdák idén hazánkban (december nélkül). Ez az érték 41,8 százalékkal múlja felül az előző év azonos időszakát, amikor 2966 darabon állt a mutató. Ebből is látszik, hogy idén dübörög a traktorpiac – írja az Agrárszektor.

Emissziómentes kistraktorral bővülhet a piac

Ha a traktoroknál tartunk: hamarosan új elektromos kistraktorral bővülhet a piac. A Keestrack B1e névre keresztelt e-traktort a belga Keestrack gépgyártó fejlesztette ki együttműködve a svájci Rigitrac-kel (hasonlít is a fejlesztés az Rigitrac SKE 40 traktorra) és az olasz Goldonival. A mezőgazdasági gép névleges teljesítménye 54 (40kW), de a maximális 87 lóerő (64kW). A Keestrack eddig leginkább a zúzógépeiről, a rostáiról, a marógépeiről és a rakodógépeiről volt ismert.

A három cég közös célja, hogy növeljék az elektromos traktorok piacát és kínálatát. A B1e-t a Goldoni olaszországi gyárában fogják gyártani, de meghagyják a Keestrack márkanevét. Egy kivétel lesz, Svájc, ahol a Rigitrac neve alatt fog futni a termék.

Egyébként a svájciaknak nem ez az első elektromos modelljük, hiszen 2019-ben mutatták be az SKE 50-es emissziómentes traktorjukat. A B1e a napokban debütál a müncheni Bauma kiállításon, azonban egyelőre nem tudni, hogy kiskereskedelemben mikor lesz kapható, valamint mennyibe fog kerülni.

Amennyiben kíváncsi vagy rá, hogy melyek lehetnek 2023 legjobb traktorjai, ajánljuk figyelmedbe EZT a cikkünket.


Ne hagyd ki!