Híres traktorgyár zár be
Fotó: Shutterstock

Vége a legendás traktorgyárnak

A lengyel mezőgazdaság egyik bástyájának számított az Ursus traktorgyár a rendszerváltás előtt. A Zetorral együttműködve gyártott erőgépeik főleg belföldre kerültek, de jutott belőlük a nyugati piacokra is. Most felszámolják, illetve elárverezik a traktorgyárat.


Kalapács alá kerül az Ursus traktorgyár

Az elsősorban a kisgazdaságokra szabott, C-325-ös modelljéről ismert lengyel Ursus traktorgyár nehézségei akkor kezdődtek, amikor a rendszerváltás után a nyugati traktormárkák is megjelentek Lengyelországban.

Az Ursus ezután új szegmensekben és piacokon próbált érvényesülni. Például egyéb mezőgazdasági munkagépek gyártásába kezdett, illetve 120 lóerős traktorokat fejlesztett észak-afrikai országoknak. Azonban ezek a kísérletek nem vezettek sikerre. Az afrikai projekt jelentős veszteséggel is zárult. Emellett - a Magyar Mezőgazdaság szerint - az elektromos buszok gyártására tett kísérleteik is kudarcot vallottak.

Mindezek miatt óriási adósságot halmozott fel a cég, majd idővel fizetésképtelenné vált.

A cég felszámolása a napokban kezdődött. A lublini és dobre müastói gyáraikat is a teljes felszereléssel együtt elárverezik. A kikiáltási áruk 124,5 millió zloty, tahát nagyjából 28,9 millió euró.

Megzavarodott a csúcstraktorod? Ez áll a háttérben

Egyébként átmenetileg le kellett állítani a GPS alapú traktorokkal folyó vetést néhány hete, mert egy geomágneses vihar összezavarta a helymeghatározó rendszert.

A május 11-i hétvégén olyan erős geomágneses vihar érte el bolygónkat, amilyenre 20 éve nem volt példa. Bár a lakosság nagy része kifejezetten örült a jelenségnek a látványos sarki fény megjelenése miatt, a modern technológiát használó gazdák már kevésbé lehettek boldogok – traktorjaikat ugyanis lényegében használhatatlanná tette az erős naptevékenység.

A geomágneses viharok bizonyos erősség felett fennakadásokat okoznak a kommunikációs rendszerek működésében. Jellemzően a GPS-t zavarják össze, ez pedig elég komoly hatással van a helymeghatározó rendszerrel felszerelt munkagépekre is.

A csúcstechnológiás traktorok ugyanis már évek óta a GPS-re támaszkodnak azért, hogy a gazdák sokkal hatékonyabban vethessék el és takaríthassák be a haszonnövényeket. A modern rendszerrel centiméteres pontossággal zajlik a vetés – kivéve geomágneses vihar idején.

A jelenség a gazdálkodók szempontjából nem is jöhetett volna rosszabbul, ugyanis pont ebben az időszakban kéne elvetniük a növényeket. Most kénytelenek voltak megvárni, míg véget nem ér a geomágneses vihar. Egy, a 404 Mediának nyilatkozó amerikai gazda szerint nem volt más választásuk, mint leparkolni a traktorokat a sorok végére – a kukoricavetés csúcsszezonjának kellős közepén.

Ne hagyd ki!