Ezzel együtt sem biztos, hogy ki lehet elégíteni a nemzetközi igényeket az alapanyagra
Fotó: Shutterstock

Óriási felfedezés! A "fehér arany" teheti gazdaggá ezt az országot

Minden hordozható elektromos eszközben fellelhető a lítium manapság, ami az elektromos autók akkumulátorának is az egyik alapanyaga. A nyersanyag termelése jellemzően nem tudja a lépést tartani a piaci igényekkel. Azonban a közelmúltban a világ egyik legnagyobb lítiumlelőhelyére bukkanhattak.


Óriási lítiumlelőhelyet találtak

Korábban sosem fedeztek fel lítiumlelőhelyet Iránban. Viszont a közelmúltban a világ egyik legnagyobb lelőhelyére bukkanhattak az ország nyugati részén fekvő hegyvidéki tartományban, Hamedanban, Mohammad Hadi Ahmadit ipari, a bányászati és kereskedelmi minisztérium egyik tisztviselője szerint.

A becslések alapján 8,5 millió tonnányit lehet kitermelni a lelőhelyen a fehér aranynak is nevezett anyagból. Ha a kalkuláció pontos, az ázsiai ország Chile után (9,2 millió tonnányi lítiumtartaléka lehet a dél-amerikaiaknak) a világ második lenagyobb lítiumkészletével rendelkezhet a CNBC szerint.

Az új lelőhely mentőöve lehet az iráni gazdaságnak. A több éve tartó nemzetközi szankciók miatt február végére mélypontra került a helyi valuta árfolyama a dollárhoz képest. Azonban az ország hasznára válhat, ha ilyen értékes nyersanyagokat exportálhat. Viszont az Infostart megjegyzi, a szankciók miatt a kereskedelmi partnereinek a mennyisége igencsak korlátozott.

Egyébként Irán a világ egyik legnagyobb olaj- és gáztermelője is, azonban a szankciók szűkítik az exportlehetőségeiket (ebben a cikkünkben írtunk róla, hogy átszámítva 4 forintnál olcsóbb a dízel literje az iráni töltőállomásokon, de a benzin is 20 forint alatt van).

A világ lítiumkészleteinek ilyen szintű bővülése tovább nyomhatja az alapanyag árát. Bár ez attól is függ, mennyit lesz képes exportálni az ország. A Goldman Sachs elemzői szerint a következő két évben a lítium kínálata jelentős, 34 százalékos növekedést mutathat éves szinten, főleg Ausztrália és Kína lítiumexportjának a bővülése miatt.

Gyorsan növekszik a lítium piaca

343 millió dolláros volt a lítium piaca tavaly, de az évtized végére 584 millió dollárig növekedhet a becslések szerint. Az akkumulátorok mellett felhasználja az alkálifémet a kerámia- és üvegipar, valamint fontos szerepe van a kenőanyagok gyártásánál is.

Viszont a legnagyobb felhasználója az autóipar lehet, azon belül az akkumulátorgyártás. Az előrejelzések szerint 2025-re 1,5 millió tonna lítiumot vehet fel az ágazat, 2030-ra pedig a duplájára, 3 millió tonnára nőhet ez a mennyiség éves szinten.

A dinamikusan növekvő igények ellenére csupán 540 ezer tonna lítium volt a világ összkibocsátása 2021-ben. Tehát néhány éven belül kellene hatszorozni ezt a mennyiséget. Jelentős beruházások és fejlesztések zajlanak a térületen, viszont a szakemberek kizártnak tartják, hogy kellően gyorsan elérjék a kívánt termelési volument.

Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a jelentős kereslet mellett szűk kínálat fogja jellemezni a lítiumpiacot a következő években. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint is lítiumhiánnyal nézhet szembe a világ 2025-re.

The Conversation

Ne hagyd ki!