Autópálya fényei éjszaka
Fotó: Radek Kilijanek/Unsplash

Autósok figyelem! Ebben is a legdrágábbak lehetünk egész Európában

Októbertől 17,6 százalékkal emelkedhet az útdíj a HU-GO rendszerben – írja csütörtöki közleményében a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete. Az áremelkedés követi a júliusi infláció mértékét, azonban jövő év első napjától újabb nagyobb díjemelés következhet az útdíjakkal kapcsolatban. Ezzel pedig már Magyarország ezen a téren is a legdrágább lehet Európában.


A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) szerint már alapvetően nagy probléma az üzemanyag árának nagymértékű növekedése. Erre jöhet rá az útdíjak drágulása. Már most 600 felett jár az üzemanyag és tartósan így is marad, külföldön sokfelé jóval olcsóbb már egy teletank. Ez a drágaság ráadásul tovább nőhet itthon a 2024 januárjában bevezetendő jövedékiadó-emelés után.

Ez is érdekes lehet számodra: Új híd a szlovák-magyar határon, út is van hozzá

Aut\u00f3p\u00e1lyamatrica

Az egyesület aggódó és vészjósló véleményének oka az a tény, hogy ez az újabb árnövekedés az útdíjak viszonylatában a versenyképesség nagymértékű beszűkülésével fog járni, hiszen szerintük:

az üzemanyag hazai drágulása miatt felgyorsul a belföldön tevékenykedő magyar vállalkozások piacvesztése, fokozódik a magyar közúti fuvarozók kiszorulása a hazai és a nemzetközi piacról, miközben erősödik a külföldi, elsősorban harmadik országos cégek jelenléte.

Ez is érinthet: Turisták figyelem! Félmilliós bírság járhat ezért Franciaországban!

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete a HVG értesülése szerint szakmai egyeztetést kezdeményez a kormánnyal, azon belül is a közlekedési tárcával. Cél, hogy felülvizsgálják az útdíjrendszer és a jövedékiadó szabályok problémakörét, részleteit.

Ne hagyd ki!