Több százezer Teslát kell visszahívni, részben a csomagtartóik miatt
Forrás: Shutterstock

Tesla áll a garázsodban? Ezt jobb, ha tudod!

Műszaki hiba miatt több százezer autóját kénytelen visszahívni Elon Musk cége, a Tesla. A vállalat ingyenesen megvizsgálja az érintett járműveket és elvégzi a szükséges javításokat.


Teslák százezreit vihetik ellenőriztetni

Karácsony előtt pár nappal jelentette a Tesla autógyár az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal felé (NHTSA), hogy az összes 2017 és 2020 között forgalomba helyeztt Model 3-as autójánál, valamint néhány Model S-járművénél problémák merülhetnek fel. A világ egyik leggazdagabb emberének, Elon Musknak a cége ezért kénytelen visszahívni majdnem 500 ezer forgalomba helyezett gépjárművet – írja a Portfolio.hu.

356 309 darab Model 3-as autót azért szükséges átvizsgálni, mert a csomagtartók nyitása és zárása során a tolatókamera kábelkötegei megsérülhetnek, ezért problémák merülhetnek fel a kamerák használatakor.

119 009 Model S jármű esetében pedig az is előfordulhat, hogy az első csomagtartó reteszének szerelvénye rosszul van beállítva. Emiatt a motorháztető váratlanul kinyílhat, és a járművezető látását is akadályozhatja.

A kocsik átvizsgálását és a szükséges javításokat a Tesla ingyenesen vállalja. A cég a legutóbbi gyorsjelentéséig (Q3) durván 2 millió autót adott el, ezért az járműveik negyede érintett lehet az ügyben.

Kedvelhetik a rendőrök

Néhány napja írtunk arról, hogy a Tesla Model 3-as autói igencsak megtetszhettek a New York-i rendőrségnek (NYPD), hiszen hamarosan 250 darab ilyen elektromos autóval bővülhet a rendőrflotta – reméljük ezeket már nem fogja érinteni a csomagtartó és a tolatókamera problémája.

A megállapodás értéke 12,36 millió dollárra, azaz nagyjából négymilliárd forintra becsülhető. A közbeszerzési szerződés másolata alapján a rendőrség a járművekért darabonként hozzávetőlegesen 52 ezer dollárt, átszámítva körülbelül 17 millió forintot ajánlott a Teslának.

A város jó ideje azon dolgozik, hogy elektromos autókkal bővítse járműállományát, emiatt azonban sok kritika érte a vezetést. Különösen nagy felháborodást váltott ki, amikor év elején az NYPD 49 990 dollárért vásárolt egy Tesla Model Y e-autót. A polgárok a vételár nagyságát nehezményezték, mondván, hogy egy új Dodge Charger izomautót már 30 ezer dollárért is be lehet szerezni. A Charger egyébként kifejezetten népszerű autónak számít a helyi rendőrségnél.

A városvezetés a vádakra azt a választ adta, hogy az elektromos autók segítenek csökkenteni az üzemanyagköltségeket, A becslések szerint pedig öt éven belül körülbelül 8500 dollárt takarítanának meg egy járművön.

A New York-i rendőrség mellett egyébként számos más bűnüldöző szerv barátkozik a Teslák gondolatával. A Los Angeles-i rendőrség 2016 óta alkalmazza az e-autókat. Tavaly a fremonti kapitányság azt mondta, hogy a Model S „teljesítette vagy felülmúlta az elvárásokat, és gyakran kiváló teljesítményt mutatott a gázüzemű rendőrautókhoz képest".

A Model 3 az Egyesült Királyságban is elnyerte a kopók tetszését. Max Toozs-Hobson, a Tesla ügyfélmenedzsere a LinkedIn-en közölte, hogy a brit hatóságok megállapították, hogy a vészvilágítási rendszerek és a szirénák csekély hatással vannak az autók akkumulátorának teljesítményére.

New York egyelőre nem jutott döntésre a több millió dolláros szerződéssel kapcsolatban.

Kétségtelen, hogy a Tesla rendkívül jól helyezkedik a piacon. A Hertz autókölcsönző vállalat bő egy hónapja a valaha volt legnagyobb e-autó rendelését adta le a Tesla-nak: 100 ezer villanyautót vásárol Elon Musk vállalatától. A megállapodásnak köszönhetően a Tesla piaci értéke meghaladta az egybillió dollárt, Elon Musk vagyona pedig a 292,6 milliárd dollárt.

Ne hagyd ki!