A Sony elektromos töltője tölti a Sony és a Honda közös fejlesztésű elektromos autóját
Fotó: Shutterstock

Összeáll a Sony és a Honda, új e-autó érkezik a piacra

A Sony és a Honda bejelentette, közös vegyesvállalatot alapítanak, hogy új generációs elektromos járműveket fejlesszenek. Az első autók várhatóan 2025-ben gurulnak le a gyártósorokról.


Nagyágyúk szövetsége

A megállapodás értelmében a Honda lesz felelős az első modellek gyártásáért, míg a Sony a mobilitási szolgáltatási platformot fejleszti.

A Sony elnöke, Kenichiro Yoshida januárban jelentette be, hogy a vállalat erőteljesen terjeszkedni szeretne az autópiacon. Ennek megfelelően egy új leányvállalatot hoznak létre Sony Mobility néven, melynek célja, hogy anyavállalata erősségeit kihasználva nagyobb szerepet játsszon a következő generációs e-mobilitásban.

A birtokunkban lévő képalkotási és érzékelési, a felhő-, az 5G- és a szórakoztatóipari technológiánkra, valamint a tartalomkészítési tudásunkra alapozva úgy gondoljuk, hogy a Sony kreatív szórakoztatóipari vállalatként remek helyzetben van ahhoz, hogy újradefiniálja a mobilitást

-mondta Yoshida a CES technológiai vásáron adott januári nyilatkozatában.

Komoly tervek

Bár a fogyasztói elektronika területén egykori domináns pozícióját az ázsiai riválisoknak, például a dél-koreai Samsungnak köszönhetően elveszítette, a Sony továbbra is kifinomult technológiákkal rendelkezik olyan területeken, mint például az autonóm vezetés szempontjából kritikus érzékelők.

Yoshida elmondta, hogy a cég az e-mobilitást egyfajta "szórakoztató térnek" tekinti, ahol az emberek számára fontos, hogy egyéni szolgáltatások révén élvezetesebbek legyenek az utazásaik. A Sony időzítése mondhatni tökéletes, hiszen az audio- és szórakoztató rendszerek egyre inkább a következő generációs járműgyártók fókuszába kerülnek. Arról nem is beszélve, hogy a világ egyik legnagyobb szórakoztatóipari vállalataként kiemelkedő videojáték- és filmfranchise-nak ad otthont.

Az óriáscég természetesen nem csak a kiegészítők terén szeretné meghódítani az autópiacot. Két évvel ezelőtt bemutatta első elektromos kupéjának, a VISION-S 01-nek a prototípusát, amelynek tesztelése hónapok óta zajlik. Az idei CES rendezvényen kiderült, hogy új taggal bővül a Sony kínálata. Egészen pontosan egy városi terepjáróval, a VISION-S 02-vel. Az S 02-t a Tesla riválisának szánják.

A Hondával való társulás komoly előnyökkel járhat, melynek következtében tovább bővülhet járműipari kínálata.

Ne hagyd ki!