Azoknak a házasoknak volt a legkisebb a kockázatuk, akik a program kezdetén igényelték a hitelt
Fotó: Shutterstock

Milliókat bukhatnak a babavárósok, ha nem teljesítik vállalásukat

Egyre nagyobb kockázatot kell vállalniuk azoknak, akik babaváró hitelt vesznek fel. A kamatemelkedések miatt ugyanis 3,8 millió forintnál nagyobb büntetés várható, amennyiben nem születik meg a vállalt gyermek, és elveszik a kamattámogatás.


Nagyobb a rizikó, ha kell a babaváró

Azoknak, akik most készülnek felvenni a babaváró hitelt, a referenciakamat emelkedése miatt az első igénylőkhöz képest nagyjából kétmillió forinttal többet kellene visszafizetniük abban az esetben, amennyiben nem születne meg a beígért első baba – hívja fel a figyelmet a kockázat növekedésére a Bank360.hu közleménye.

„Az április elején közzétett, babaváró hitelre vonatkozó referenciaérték 5,08 százalék volt a márciusi 4,45 százalék után. Ennek hatására a kamattámogatás időszakában az ügyleti kamat 7,79 százalékról 8,60 százalékra emelkedett. Ezzel az értékkel kell számolni akkor, ha valaki nem teljesíti a futamidő első öt évében a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt és vissza kell fizetni az ebben az időszakban kapott kamattámogatást”

- írja az elemzés.

A közlemény megjegyzi azt is, hogy bár az igénylés után kamatmentesen törleszthető a kölcsön, a szerződésbe bekerül az ügyleti kamat, ami a futamidő első öt évében határozza meg a kamattámogatás mértékét. Azoknak, akik áprilisban igénylik a babaváró hitelt, ez 7,79 százalék a kamattámogatás időszakában. Májusban aláírt szerződés esetén viszont 8,60 százalékkal kell kalkulálni.

Különösen fájhat, ha nem jön az a baba

Tehát amennyiben nem teljesül az első öt évben a gyermekvállalás, az egy összegben visszafizetendő kamattámogatás mértéke is emelkedik. Az elemzés szerint amíg az áprilisi igénylőknek 3,5 millió forintot kell visszatéríteniük egy összegben, a májusiaknak a büntetése már 3,87 millió forint. A legjobban egyébként azok jártak, akik 2019 végén vették fel a hitelt, hiszen sokkal kisebb volt a referenciamutató mint most.

Ez azonban csak az egyik rossz hír: ha nem jön a kívánt baba, és vissza kell fizetni a kamattámogatást egy összegben, ezután még a 15 éves hátralévő futamidő alatt is büntetőkamattal terhelve kell törleszteni a kölcsönt.

„Ez a büntetőkamat azonban még a kamattámogatás ideje alatt számított kamatnál is magasabb 3 százalékkal. Ezt az értéket viszont minden kamatfordulónál újra számítják a bankok. Ha a jelenlegi referenciakamattal számolunk, akkor a támogatás elvesztése után az ügyleti kamat 10,79 százalékra emelkedne, a kezdeti 46 ezer forintos törlesztőrészlet pedig az ötödik év után több mint 87 ezer forint lenne”

- jegyzi meg a Bank360.hu.

Eddig nagyon népszerű volt a hitel

Mióta elindult a program 1700 milliárd forint babaváró hitelt vettek fel az igénylők, ami a teljes lakossági hitelállomány nagyjából 17 százaléka. Ez az összeg a fogyasztásihitel-állománynak viszont 37,6 százaléka volt az év elején. Februárban pedig 1618,5 milliárd forint volt a még az ügyfeleknél lévő babaváró hitelállomány Magyar Nemzeti Bank adatai szerint.

Idén januárban egyébként rekordalacsony mennyiséget vettet fel a házaspárok babaváró hitelből - nagyjából 29 milliárd forintot. A februári adatok egy kevéssel haladták meg ezt, hiszen 31 milliárd volt az összeg.

Ne hagyd ki!