Pénzügyileg sérülékeny lehet a magyar háztartások kétharmada
Fotó: Shutterstock

Minden harmadik magyar hónapról-hónapra él

Elérte a gazdasági válság a lakosságot is. Kutatások vizsgálták, hogyan próbálják átvészelni a magyarok a következő, szűkösebb időszakot. Mutatjuk az eredményeket!


Vizsgálódott az Erste

Az IMAS International az Erste Csoportnak készített reprezentatív kutatást a 15 évesnél idősebbek körében a lakosság pénzügyi helyzetéről. A felmérésből kiderül, hogy a magyarok fele kevesebb pénzt tud félretenni, mint korábban, és nagyjából 80 százalékuk gondolja, hogy jobban kellene takarékoskodnia. A válaszadók kicsivel több mint fele általános célokkal, illetve vészhelyzetre spórol, durván a harmaduk gyűjt időskori kiadásokra is.

A kutatás rávilágít, hogy a népesség mintegy kétharmadát nehéz helyzetbe hozná egy váratlan kiadás, egyharmaduknak pedig semmilyen pénzügyi tartaléka nincs.

A magyar háztartásokat felkészületlenül érte a két számjegyű pénzromlás

idézi Harmati Lászlót, az Erste Bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettesét a VG.

A szakember hozzátette, hogy a magyarországi háztartások nagyjából kétharmada pénzügyileg sérülékeny, és egy váratlan helyzet bármikor felboríthatja a családi költségvetést.

Más kutatás sem fest jobb képet a magyarok pénzügyeiről

A Cetelem az ügyfelei körében végzett hasonló kutatást a napokban több mint ezer fő megkérdezésével. A pénzintézet a felmérés eredményei alapján úgy véli, hogy minden tizedik ember hitellel hidalhatja át a következő időszak anyagi nehézségeit, köztük pedig minden harmadik valamilyen energiatakarékossági korszerűsítést szeretne finanszírozni a kölcsönből. A válaszadók több mint fel nem bízik benne, hogy év közben nőhet a fizetése, valamint a negyedük a következő év elején sem számít fizetésemelésre.

A kutatásokból az is kiderül, hogy az elmúlt hónapokban az infláció miatt minden ötödik ügyfelüknek hozzá kellett nyúlnia a megtakarításaihoz. 10 százalékuk gondolkodik hitelfelvételben a közeljövőben, valamint 77 százalékuknak van hitele, ezért nem terveznek újabbat felvenni. Minden ötödik válaszadó a folyó kiadásait (például élelmiszervásárlás, rezsiköltségek finanszírozása) fedezné ebből a forrásból.

A romló gazdasági helyzetben a válaszadók többsége nem számít az anyagi helyzetének a rövid távú javulására. A felmérés arra is rámutat, hogy a megkérdezettek többsége elhúzódó válságra számít.

Lehet, hogy már recesszióban vagyunk

Nem festenek jó képet hazánk kilátásairól a szakértők. Lassulni fog a magyar gazdaság a következő hónapokban, és még az idén, vagy a következő év elején technikai recesszióba kerülhet. Pozitívum, hogy óriási visszaesésre nem lehet számítani.

Jövőre is zsugorodhat a gazdaság, magas maradhat az infláció. A bérek már az idén veszíthetnek vásárlóerejükből, továbbá növekedni fog a munkanélküliség. Leépítések leginkább a turizmus, a vendéglátás, valamint az energiaigényes feldolgozóipari ágazatokban valószínűek. Borítékolható a beruházások visszaesése is.

Az idei évben komoly kockázat nincs a költségvetés teljesülése tekintetében, a jövő évi költségvetési terv azonban ezer sebből vérzik a makropálya oldaláról: növekedés, infláció, forint árfolyam, munkaerőpiaci helyzet, kamatok

- nyilatkozta egy elemző.


Ne hagyd ki!