Letaszították a korábbi legnagyobb hitelezőket a csúcsról
Fotó: Shutterstock

Tudod, ki Magyarország legnagyobb hitelezője? Például te

Október fordulatot hozott Magyarország államadósság-finanszírozásban. Korábban sosem fordult elő, hogy az állam legnagyobb hitelezője a lakosság legyen. A magyarországi háztartások megelőzték a külföldi befektetőket és a pénzintézeteket is.


Történelmi változás az államadósság-finanszírozásban

Magyar gazdaságtörténeti változást hozott az október. A friss adatok szerin a történelem során először a magyarországi háztartások voltak az ország legnagyobb hitelezői, vagyis a lakosságnál van az államadóság legnagyobb hányada. Korábban a külföldi befektetők vagy hitelintézeteket álltak az első helyen. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a statisztikákat azzal magyarázza, hogy élénkült a kereslet az állampapírokra - jegyzi meg a Portfolio.

Egyes szektorok állampapírpiaci részesedése októberben

  1. Háztartások: 29 százalék
  2. Külföld: 27,9 százalék
  3. Hitelintézetek: 26,5 százalék
  4. Egyéb: 11,1 százalék
  5. Biztosítók, nyugdíjpénztárak: 5,5 százalék

Élénkült az állampapírpiac

Az MNB adatai alapján visszaesett az hazai állampapírpiac idén, azonban októberre sikerült lefaragnia a zsugorodásból, így a tizedik hónapban „csupán” 112 milliárddal volt kevesebb a háztartási állampapír-állomány a tavaly decemberinél. A szeptemberi 9729 milliárd forinthoz képest 9998 milliárdra emelkedett az állománya egyetlen hónap alatt.

Emellett magasak a befektetési alapokban lévő lakossági megtakarítások is. Október végén több mint 5456 milliárd forintot kezeltek ilyen formában a háztartásoknak.

A számok alapján így állnak pénzügyileg a háztartások

A harmadik negyedév végére 81 876 milliárd forintra nőtt a háztartások pénzügyi vagyona, ami 1711 milliárd forintos növekedés az előző negyedévhez képest. A háztartások kötelezettségeinek szintje 249,7 milliárd forinttal emelkedett a negyedévben, így a kettő eredményeként a nettó pénzügyi vagyon 1462 milliárdos negyedéves növekedéssel 67 800 milliárd forintra ugrott.

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2022 harmadik negyedévében a negyedéves GDP 4,8 százalékát tette ki, 815 milliárd forintot. A háztartások nettó finanszírozási igénye ebben az időszakban a negyedéves GDP 0,6 százalékát tette ki (98 milliárd forintot). A háztartások nem konszolidált pénzügyi eszközeinek állománya 2022 harmadik negyedévének végén a GDP 129,8 százalékát, a kötelezettségei a GDP 22,3 százalékát tették ki, így a nettó pénzügyi vagyonuk a GDP 107,5 százalékát érte el.

Ne hagyd ki!