A kagylók héjában található anyag szerkezetéből indultak ki
Fotó: Shutterstock

Az új beton, ami 17-szer erősebb, mint a hagyományos

A kagylók héjában található gyöngyházanyagot másolva sikerült egy olyan betont létrehozniuk amerikai kutatóknak, amely sokkal nehezebben reped, így jóval erősebb, mint az elterjedt fajták.


Új, szupererős betont fejlesztettek ki kutatók

A Princeton Egyetem mérnökei egy új, az elterjedt betonfajtáknál sokkal strapabíróbb betontípust fejlesztettek ki. A megoldásuk hatszögletű betonlapok és a közöttük elhelyezett vékony polimerrétegek kombinációjára épül.

Az újítás lehetővé teszi, hogy az új beton a hagyományos fajtáknál 19-szer jobban deformálódjon, így 17-szer ellenállóbb legyen a repedésekkel szemben.

A megoldás kagylóhéjak szerkezetén alapszik. Azok belső fele aragonitkristályokból és rugalmas biopolimerekből álló kötőanyagból épül fel, így rendkívül erős.

Azonban a HVG megjegyzi, a kutatók nemcsak ezt a gyöngyháznak nevezett anyagot akarják lemásolni. Megértenék a létrejöttének folyamatát is, hogy azt más anyagoknál, például a porcelánoknál is alkalmazhassák.

Az új anyagról szóló tanulmányt az Advanced Functional Materials tudományos lapban publikálták.

Környezetbarát beton is létezik, méghozzá répából

Ezzel párhuzamosan kemény és környezetbarát betont készítettek az angliai Lancaster Egyetem kutatói sárgarépa felhasználásával.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy ez az új anyag már kis mennyiségben felhasználva is 80 százalékkal képes növelni a beton erősségét. (…) A sárgarépa hozzáadása megakadályozta, hogy a betonon repedések keletkezzenek, ez pedig azt eredményezte, hogy kevesebb cementre van szükség kötőanyag gyanánt

- áll az egyetem korábbi tájékoztatójában.

A zöldségrészecskéket a skóciai CelluComp vállalata biztosította az egyetem kutatásához. A vezérigazgatójuk Christian Kemp-Griffin elmondta, a répa legnagyobb részben vízből áll. Kemény és ropogós a cellulóztartalma miatt lesz, és ez az anyag lehet a kulcsa a beton erősödésének is. Igaz, cellulóz a fában is van, de könnyebb kivonni a zöldségekből. Ráadásul a mezőgazdaság óriási mennyiségű zöldséghulladékot termel évről évre.

A rostok és a cement között kémiai reakció megy végbe. Az előzetes eredményekből kiderült, hogy körülbelül fél kilogrammnyi répa-nanoanyag hozzáadásával nagyjából tíz kilogrammal csökkenthető az egy köbméternyi betonhoz szükséges cement mértéke

- idéztük Mohamed Saafit, a kutatás vezetőjét.

Ne hagyd ki!