A klímaváltozás ellen is felveheti a kesztyűt a megoldás
Fotó: Shutterstock

Betontörmelékkel javítanának fel több hektár szántóföldet

Egy startup azt tervezi, jelentős mennységű betonport szór szét néhány hektár szántóföldön. Azzal kalkulálnak, hogy a betontörmelék javítani fogja a termőföld minőségét, valamint felveheti a kesztyűt a klímaváltozás ellen úgy, hogy növeli a terület karbonmegkötő képességét.


Betontörmelékkel javítana fel szántóföldet egy ír startup

Az ír Silicate startup 500 tonna betontörmeléket tervez szétszórni mintegy 50 hektár szántóföldön Chicago mellett az Egyesült Államokban. Az írországi Sligo-ban székelő vállalat szerint ezzel úgy javíthatnak a termőföld minőségén, hogy egyúttal növelhetik a karbonmegkötő képességét, így támogatva a klímaváltozás elleni küzdelmet - számolt be róla az Euronews.

A startup céljainak az elérését az általuk fejlesztett „enhanced weathering”, azaz „továbbfejlesztett mállás” módszere teszi lehetővé. A technológia a természetes eróziós folyamatokat veszi alapul. Pontosabban azt, hogy a kőzetek fizikai és/vagy kémiai folyamatok hatására aprózódnak. Az írek ezt a folyamtot gyorsítják fel építkezésekről beszerzett, fel nem használt betonelemeken, így alakítják porrá a betontömböket. A kapott apró szilikátokkal pedig beborítják a termőföldet.

Az elképzelés az, hogy a talajba kerülő esővíz a betontörmelékkel érintkezve szén-dioxidot kössön le a légkörből, ami aztán a folyókba kerülve vagy oldott formában marad, vagy végül a tengerfenékre süllyed, ilyen formában lekötve és kivonva a légkörből a szén-dioxidot

- magyarázza a folyamatot az Agrárszektor.

A cég alapítója és ügyvezetője, Maurice Bryson szerint a megoldásuk egyszerre fokozhatja a szántóföld produktivitását és juttathatja több szerephez a termőföldet a klímaváltozás elleni küzdelemben. Úgy kalkulálnak, hogy az 500 tonna betonpor 100 tonna szén-dioxidot vonhat ki a légkörből, emellett javíthatja a talaj pH értékét. Egyébként a startup megoldásának az egyik legnagyobb támogatója a Shell.

Környezetbarát beton is létezik, méghozzá répából

Ezzel párhuzamosan kemény és környezetbarát betont készítettek az angliai Lancaster Egyetem kutatói sárgarépa felhasználásával.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy ez az új anyag már kis mennyiségben felhasználva is 80 százalékkal képes növelni a beton erősségét. (…) A sárgarépa hozzáadása megakadályozta, hogy a betonon repedések keletkezzenek, ez pedig azt eredményezte, hogy kevesebb cementre van szükség kötőanyag gyanánt

- áll az egyetem tájékoztatójában.

A zöldségrészecskéket a skóciai CelluComp vállalata biztosította az egyetem kutatásához. A vezérigazgatójuk Christian Kemp-Griffin elmondta, a répa legnagyobb részben vízből áll. Kemény és ropogós a cellulóztartalma miatt lesz, és ez az anyag lehet a kulcsa a beton erősödésének is. Igaz, cellulóz a fában is van, de könnyebb kivonni a zöldségekből. Ráadásul a mezőgazdaság óriási mennyiségű zöldséghulladékot termel évről évre.

A rostok és a cement között kémiai reakció megy végbe. Az előzetes eredményekből kiderült, hogy körülbelül fél kilogrammnyi répa-nanoanyag hozzáadásával nagyjából tíz kilogrammal csökkenthető az egy köbméternyi betonhoz szükséges cement mértéke

- idéztük Mohamed Saafit, a kutatás vezetőjét néhány hete.

Ne hagyd ki!