A segítségével akár töredékére csökkenthető a vízfogyasztás
Fotó: Shutterstock

Újítással segíti a háztartások rezsiharcát az IKEA

Az IKEA új termékkel jelentkezik a magyar piacon, mely a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva a lakosság rezsijét is lefaraghatja. Ugyanis a svéd innováció segítségével akár 95 százalékkal csökkenthető a lakások vízfogyasztása.


Az IKEA is beszáll a rezsiharcba

Az IKEA a svédországi Altered Company innovációs startuppal közösen fejlesztette ki azt a terméket, amellyel a háztartások rengeteg vizet spórolhatnak meg a bútorgyártó és -kereskedő cég szerint– írja a G7.

A fejlesztés előtt abból indultak ki, hogy a háztartásokban a legtöbbször nincs szükség erős és bő vízsugárra. Emellett sokszor az emberek a felmelegedéséig felhasználatlanul folyatják a hideg vizet, ezért egy csaptelep percenként átlagosan 6 litert pazarolhat el.

Ezen problémák megoldására találták ki a Åbäcken néven futó porlasztót, amit a csapok szájára kell szerelni. Az eszköznek két funkciója van. A víz permetezésével a percenként 5,7 literes vízfogyasztást 1,9 literre csökkentheti, ami 65 százalékos megtakarítást eredményez. A párásító funkció pedig 0,25 literes eredményre képes percenként, ami 95 százalékos felhasználás-csökkenést jelenthet.

Az Ikea szerint a porlasztó októbertől lesz kapható Magyarországon. A termékkel a vízfogyasztás csökkentésére szeretnék inspirálni az embereket, mivel 2030-ra emberek milliárdjai nem fognak hozzájutni biztonságos ivóvízhez. A fejlesztés ráadásul a víz melegítéséhez szükséges energiát is csökkentheti, és bármelyik saját márkás keverőcsaphoz és a legtöbb hagyományos csaphoz is csatlakoztatható. Várhatóan 2290 forint körül alakulhat az ára a magyarországi üzletekben.

Az energiaválság közepén lépett merészet az IKEA

A svéd céggel kapcsolatban arról is beszámoltunk, hogy az IKEA-üzletek tulajdonosa, az Ingka Group 49 százalékos részesedést vásárol három szélerőmű projektben Svédország partjainál. A vételár 58 millió euró (23,5 milliárd forint), az eladó pedig a megújuló energia fejlesztésekkel foglalkozó cég, az OX2.

A korai stádiumban lévő projektek közül kettő a Balti-tengeren, egy pedig az ország délnyugati partvidéke közelében található. Együttesen 9 ezer megawattos kapacitásra is képesek lehetnek. Ha működni kezdenek, megvan a lehetőség arra, hogy összesen 38 Terawattórát állítsanak elő, ami a Svédországban 2021-ben felhasznált elektromos áram több mint 25 százaléka.

Az Ingka Group máris több megújuló energiát állít elő, mint amennyit felhasznál: 2009 óta 3 milliárd eurónyi összeget fektetett szél- és naperőmű projektekbe. Célja, hogy 2030-ra ez az összeg elérje a 6,5 milliárd eurót. Ezért már 575 szélturbinát, 20 napelemparkot, 935 ezer napelemet telepítettek az IKEA üzletei és raktárai tetejére.

Ne hagyd ki!