Szeptemberben sem lettek olcsóbbak a hitelek
Fotó: Shutterstock

OTP, K&H, MKB, Takarék, UniCredit: megugrottak a hitelkamatok

Dinamikusan emelnek a hazai nagybankok a kamataikon: a lakáshiteleknél egy százalék körül, vagy annál is jobban növekedtek szeptember közepén. Emellett a jövedelmi elvárások is szigorodnak, ezért egyre nehezebb átlagos fizetéssel jelentősebb lakáshitelt kapni.


Gyorsan nőnek a lakáshitelek kamatai

Sorra érkeztek a nagybankok válaszai a Magyar Nemzeti Bank (MNB) augusztusi alapkamat-emelésére. Szeptember elején is voltak kölcsöndrágítások, azonban az elmúlt napokban több, jelentős kamatemelés történt a lakáshiteleknél. Az OTP, a K&H és az MKB például 1 százalék körül vagy annál is jobban növelték a jelzáloghiteleik kamatait – írja legújabb elemzésében a Bank360.

Egyre gyakrabban haladja meg a 10 százalékot a jelzálogkölcsönök teljes hiteldíj mutatója (THM). 8 százalék alatti THM-et már nem lehet találni.

Szűkülnek azok lehetőségei is, akik átlagbért keresve vagy annál alacsonyabb jövedelemmel vennének fel kölcsönt, hiszen azok egyre magasabb kamatokkal járnak. Nekik manapság két lehetőségük van: kevesebb hitelt igényelnek, vagy választhatnak hosszabb futamidőt is az alacsonyabb törlesztő érdekében, ami azonban növeli a kölcsön összköltségét.

Így változtak a piaci hitelfeltételek a megelőző napokban

Az OTP Bank 1 százalékot emelt az 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamatain, ami érinti a lakásvásárlást, az építkezésre, a lakáscélú és az egyéb hitelek kiváltására felvehető kölcsönöket. Emellett nőtt a fogyasztóbarát konstrukciók ügyleti kamata is 1 százalékponttal ennél a kamatperiódusnál. A lakáscélú hitelek standard kamata így 12,05 és 12,45 százalék között alakul szeptember 15-től a kamatkedvezmények igénybevétele nélkül.

A K&H Banknál az 5 éves kamatperiódusú kölcsönök kamata 1,30 százalékponttal, a 10 éves, illetve a futamidő végéig fix kamatozású hitelek kamatai pedig 1 százalékponttal lettek magasabbak a napokban.

Az UniCredit Bank a jövedelmi feltételeken módosított a lakáshitelek, a babaváró hitel és a személyi kölcsönök esetében ebben a hónapban. Az elvárt minimum jövedelem a korábbi 110 ezer forintról 155 ezer forintra nőtt, tehát legalább ekkora összeget kell igazolnia a hiteligénylőnek. Ha ketten adják be a hiteligényt, akkor a 2022-es nettó minimálbér összegét kell tudni igazolniuk, ami 133 ezer forint.

Módosította a jelzáloghitelek-feltételeit az MKB Bank is szeptember 19-től. Emelkeett az ügyleti kamat minden 5 és 10 éves kamatperiódusú piaci feltételű kölcsönnél, előbbinél 1,60, utóbbinál 0,90 százalékponttal. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek kamata ugyanekkora mértékben nőtt, kivéve a futamidő végéig fix kamatozású konstrukciót, ahol az emelkedés mértéke 0,60 százalék.

10,44 és 11,24 százalék között alakulnak a változás után az 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamatai a kedvezmények nélkül. Legkevesebb 600 ezer forintos nettó jövedelmet kell igazolni 10 százaléknál alacsonyabb ügyleti kamathoz az MKB-nál, valamint a felvett hitelösszegnek többnek kell lennie 12 millió forintnál. A 10 éves kamatperiódusú hitelek az ügyleti kamatkedvezmények nélkül 8,84 és 9,64 százalék között vannak.

Továbbá az MKB-éhoz hasonló kamatváltozásokra lehet számítani a Takarékbanknál is, ami a Magyar Bankholdinghoz tartozó másik pénzintézet.

Ne hagyd ki!