Üres pénztárcát mutató férfi keze
Fotó: Unsplash

Hogy juthat lakáshitelhez a KATA-ból kiesett vállalkozó?

Ha magánszemélyként vesz fel hitelt egy kisvállalkozó, nincs könnyű helyzetben. Lássuk, mit kell mérlegelni, és mik a megoldások!

Elvész a hitelképesség

Másként kezelik a vállalkozásból származó jövedelmeket a bankok, mint az alkalmazotti bért. Bonyolítja a helyzetet az adózási forma, esetleg a cégforma-váltás: ilyenkor egy időre elveszhet a hitelképesség. A kata radikális átalakítása – ami sokaknak a megszüntetést jelenti – nem csak a nagyobb adóteher és a több adminisztráció miatt okoz gondot vállalkozók százezreinek. De amiatt is, mert megnehezítheti a hitelhez jutásukat is.

​Mire számítsanak a katában maradók?

Sok százezren biztosan kiesnek majd a katából szeptembertől, hiszen az Országgyűlés által elfogadott jogszabály szerint ekkortól kizárólag egyéni vállalkozók katázhatnak. Közülük is csak azok, akik magánszemélyeknek szolgáltatnak, értékesítenek. Akik megfelelnek a szigorúbb feltételeknek, azok a jövőben pont úgy jutnak lakossági hitelhez – mint személyi kölcsön, lakáshitel, babaváró stb. – mint korábban. Tehát az előző évről szóló NAV jövedelemigazoláson lévő összeg alapján számítják majd ki a nettó jövedelmüket.

A NAV jövedelemigazoláson a bevétel 60%-át tüntetik fel, ami például 12 millió forintnál 7,2 millió lesz, ezt 12-vel elosztva megkapjuk a havi nettót, esetünkben 600 ezer forintot. De a bankok többsége ezt tovább csökkenti, levonva belőle a befizetendő kata és iparűzési adó összegét – az előbbi szeptembertől egységesen 50 ezer forint les. Egyes pénzintézetek ezen felül is alkalmaznak valamekkora diszkontot.

Betéti társaságok esetében arra is készülni kell, hogy a bankok elosztják a tulajdonosok számával (beltag + kültag) a NAV jövedelemigazoláson szereplő – eleve 40%-kkal csökkentett – összeget. Így a példánk szerinti 7,2 millió forint a legjobb esetben is 3,6 millióra zsugorodik. Emiatt a nettó jövedelem – az esetleges plusz levonások nélkül – havi 300 ezer forintra csökken!

És aki csak most lesz katás?

Akik most indítják el katás egyéni vállalkozásukat, azok banktól függően legkorábban 2023 közepétől, illetve 2024 elejéről lesznek hitelképesek – aszerint, hogy lezárt vagy teljes lezárt adóévet vár el az adott bank. Az előbbi esetben csak néhány havi bevétel szerepel majd a 2022-es NAV igazoláson, amit a legtöbb esetben 12-vel osztanak el. Emiatt a kalkulált havi nettó is alacsony lesz. De akad bank, ahol a katás hónapok számával osztják el a nem teljes lezárt év jövedelmét, ami óriási előny lehet hiteligénylésnél!

​Akik kiesnek a katából…

A 2021. január óta elérhető átalányadózást ajánlja a Pénzügyminisztérium azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem felelnek meg az új kata feltételeinek. Ám erre kizárólag az egyéni vállalkozóknak van módjuk, pedig sok társas vállalkozás (bt., kft.) is van a kisadózók között.

Önmagában az adóforma módosítása a legtöbb banknál nem befolyásolja érdemben a vállalkozó hitelképességét, vagyis az előző évi NAV jövedelemigazolását el szokták fogadni. Megkötés, hogy társas vállalkozásoknál általában elvárás a legalább egy teljes lezárt pénzügyi év, míg az egyéni vállalkozóknak elég egy lezárt pénzügyi évet teljesíteniük, ami akár kevesebb is lehet 12 hónapnál. Ez utóbbi esetben többnyire 12-vel osztják el a nem teljes éves jövedelmet is, ami miatt persze kisebb lesz a havi nettó.

Ám a katáról más adózási formára váltás okozhat meglepetést, mert vannak bankok, ahol nem fogadják el az elmúlt évi NAV igazolást. Így legalább egy lezárt pénzügyi évnek el kell telnie, hogy a vállalkozó ismét hitelképes legyen. Éppen ezért az ex-kisadózóknak nagyon oda kell figyelni a hitelező bank kiválasztására!

Fontos megjegyezni, hogy a bankok egy része a társas vállalkozói jövedelmet nem veszi figyelembe a lakossági ügyleteknél, ez nehézséget okozhat például lakáshitel igénylésekor. Persze ez nem újdonság, a korábbi katás társas cégek is belefuthattak ebbe. Adóstársként ugyan bekerülhetnek a hitelszerződésbe, ha például házaspárként vesznek fel hitelt, ám a jövedelmük nem számít a hiteltörlesztő kiszámításakor. (Egy min. 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél a hiteltörlesztő összege nem haladhatja meg a nettó jövedelem 60, illetve 50%-át. Ami attól függ, hogy a kereset eléri az 500 ezer forintot, vagy annál kevesebb.)

Mi történik cégforma-váltásnál?

Nagyon eltérően kezelik a cégforma-váltást a bankok, ezért célszerű több pénzintézetnél is tájékozódni. Vagy olyan hitelközvetítő segítségét kérni, aki jól ismeri a bankok hitelezési gyakorlatát. Általános elvárás például a legalább egy lezárt üzleti év, ám bankfüggő, hogy ez teljes legyen, vagy elég a tört év is.

Az is számít, hogy a cégforma változása érinti-e a tulajdonosi szerkezetet. Például az egyéni vállalkozó dönt úgy, hogy társas vállalkozásban folytatja tovább, akkor nagyon nem mindegy, milyen tulajdoni hányada lesz a cégben.

​Később jött hitelre többet kell fizetni

Komoly kamatemelés zajlik a lakossági hitelek piacán, így akinek csak hónapokat csúszik a hitelfelvétele – mert például kiesett a katából –, az biztosan nagyobb hiteltörlesztőkre számíthat majd. Egy 20 millió forint összegű, végig fix kamatú, 20 éves futamidőre felvett lakáshitel például 400 ezer forint nettó jövedelemmel most 6,85%-os kamattól érhető el. Míg két hónapja ugyanez 6,54%, egy éve csak 4,52% volt. Eszerint 2% feletti kamatemelkedésről beszélhetünk 12 hónap alatt, ami közel 30 ezer forinttal magasabb havi törlesztőt jelent, ami a futamidő alatt már bőven 7 millió forint többletre hízik.

Hasonló trendet látunk a személyi kölcsönöknél is: egy 5 millió Ft összegű fedezetlen kölcsönnek – fix kamattal, 7 éves futamidővel, 400 ezer Ft-os jövedelem igazolása esetén – például jelenleg 8,4% és 12,99% között lehet a kamata, ami 111–128 ezer Ft havi törlesztővel jár. Egy évvel ezelőtt ezért banktól függően 6,49% és 9,99% közötti kamatot kértek, amire 104–117 ezer Ft között kellett fizetni.

Miután a magyar jegybank folyamatosan emeli az irányadó kamatot a forintárfolyam védelmében – az infláció pedig az árbefagyasztások dacára júliusban 11,7%-os volt –, arra számíthatunk, hogy a nem támogatott lakossági hitelek törlesztője drasztikusan emelkedni fog a jövőben is.


Ne hagyd ki!