Számos kritikát fogalmaztak meg a szakemberek az új katával kapcsolatban
Fotó: Shutterstock

"Tragédia, felnégyelés": erős mondatok a kata átalakításáról

Teljesen átalakítja a katás adózást a kormány, ami miatt kétharmadával eshet vissza a kedvezményes adónemmel élők száma szeptembertől. Mutatjuk, hogyan vélekednek szakértők a módosításról.


Rengetegen katáznak

Jelenlegi formájában megszünteti a kormány a kisadózó vállalkozók tételes adóját, azaz a katát. Mint arról korábban írtunk, megmarad az adónem néhány kisebb egyéni vállalkozó számára, a bevételi értékhatárát pedig évi 12 millió forintról 18 millióra emelik. Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi fix 50 ezer forint lesz. Azonban az adózási formát csak közvetlenül a lakosság részére szolgáltatást nyújtó, és/vagy terméket értékesítő, főállású egyéni vállalkozók választhatják (részletesen a módosításról ITT olvashatsz).

Mióta 2013-ban bevezették a katát, 300 ezerről 600 ezerre nőtt az egyéni vállalkozók száma. Ugyan közöttük vannak arányaiban a legtöbben azok, akik katások (nagyjából 75 százalékuk - 450 ezer fő), azonban eddig választhatták az adónemet például egyéni cégek és betéti társaságok is - ez az ősztől nem lesz így. Szakértői vélemények szerint a módosítás akár harmadára is visszavetheti a katázók létszámát.

A Pénzügyminisztérium véleménye

Az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították. Az új kata megszünteti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak

- közölte hétfőn a Pénzügyminisztérium.

A minisztérium tájékoztatott arról is, hogy amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, a kata új szabályai idén szeptember 1-én léphetnek érvénybe.

Így látják a szakértők

Mint írtuk, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke - aki az elsők között foglalt állást a kata átalakításával kapcsolatban - azon a véleményen van, hogy „kissé erőteljes lett” a módosítás, azonban illeszkedik abba az irányba, amit az MKIK eredetileg javasolt. Ő is azzal kalkulál, hogy az új törvény hatására a katás adózói kör nagyon jelentősen lecsökken. A kiesőket azonban nem éri jelentős hátrány, beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról.

A 24.hu többek között Angyal József adószakértőtidézi, aki egyenesen tragédiának nevezi a változtatást. A véleménye az, hogy ez csak az első lépés afelé, hogy teljesen megszüntessék a katát. Nem érti, miért zárják ki az adónemből például a nyugdíjas cipészeket, fodrászokat, akik eleve nem is voltak a kedvezményes adónemmel biztosítottak. Nem világos számára az sem, hogy egy alapvetően a lakosságnak szolgáltató villanyszerelő, duguláselhárító vagy burkoló miért ne vállalhatna kisebb összegű munkákat akár irodaházakban. Aki pedig főállásban marad az adófajtában, annak komoly problémái lesznek a nyugdíjba vonuláskor, a rendkívül alacsony biztosítási alap miatt.

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az évközi változtatást sem tartja szerencsésnek – írja a hvg.hu. Mint mondja, mindig sok problémát és extra munkát jelentenek az évközbeni módosítás. Azonban a lépés „a jelen költségvetési helyzetben érthető”.

A portál mások mellett Pálffy Miklóst, a Niveus Consulting Group együttműködő jogi partnerét is idézi. Ő rávilágít például arra a problémára, hogy a későbbiekben vagy lemondanak a katások az ügyfeleik nem lakossági részéről, vagy a mostani módosítás miatt a céges megrendelőiknek nem állítanak ki számlát, ami a feketegazdaság erősödését eredményezi.

Gazsi Attilától, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettesétől kiemelik, hogy „százezer feletti kisvállalkozás fog szembenézni újra hatalmas adminisztrációval, magasabb könyvelői díjakkal”. Megjegyzi, hogy kiszorulnak a kedvezményes adónemből a rokkantak és a nevelőszülők, valamint a csak szabadidejükben vállalkozást működtetők is.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke mindezek mellett azt nyilatkozta az InfoRádióban, hogy a javaslattal nem racionalizálták, hanem „felborították” a jelenleg hatályos szabályozást.

Ruszin Zsoltot, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnökét a 444.hu idézi. Ő pedig az adónem megváltoztatásával kapcsolatban kijelentette, hogy „ez felnégyelés, és aztán mondják az élettelen torzóra, hogy tessék, itt az új kata”.

Ne hagyd ki!