Egy hónap és létrejön a második legnagyobb magyar bank
Fotó: Shutterstock

Indul az új hazai nagybank, erre számíthatnak az ügyfelek

A május elsejei hosszú hétvégén az MKB Bank és a Takarékbank összeolvadásával születik meg az MBH Bank. Azonban nem lesz egyszerű a fúzió: azokban a napokban fennakadások lehetnek a pénzintézet szolgáltatásaiban.


Új magyar bank születik

Az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülése április 30-án zárul le. Nagyjából három éve tartó fúziós folyamattal jön létre a MBH Bank, melyhez új arculat fog társulni. A Magyar Bankholding Zrt. közlése szerint az új pénzintézet a második legnagyobb bank lesz az OTP után Magyarországon.

A fúzió miatt a tagbankok (illetve május 1-től az MBH Bank) április 27. és május 2. között nem egybefüggő, teljes és részleges bankszünnapokat fognak tartani. A közleményük alapján erre az egyesüléssel járó technikai és informatikai átállások zavartalan lebonyolítása miatt van szükségük.

Az említett időszakban például lehetnek késések az átutalásoknál, rövidebb szolgáltatáskiesések a kártyahasználatban, valamint az internetes vásárlások jóváhagyásában, illetve az ATM-ből való készpénzfelvételben is. Továbbá április 28-án a bankfiókjaik csökkentett nyitvatartással fognak üzemelni.

Arról, hogy az ügyfeleknek pontosan mire kell számítaniuk az átálláskor itt olvashatsz.

Valóban óriási fúzió

Az összeolvadás után a tisztán magyar tulajdonú nagybanknak csaknem 11 ezer milliárd forint lesz a mérlegfőösszege. A Magyar Bankholding a Takarékbank csatlakozásáig a belső működést harmonizálja, emellett fejleszti és egységesíti az informatikai rendszereket.

Egerszegi Ádám, a Magyar Bankholding transzformációért és operációért felelős vezérigazgató-helyettese korábban azt nyilatkozta, a régióban is példátlan fúziós folyamat lezártával egy integrált és élvonalbeli nagybank előnyeit élvezhetik majd a fogyasztók, amely egységes termékportfóliót és még modernebb országos fiókhálózatot kínál.

A bankcsoport több mint 1,5 millió lakossági és 300 ezer vállalati ügyfelet szolgál ki, az ország legnagyobb fiókhálózatával rendelkezik, munkavállalóinak száma a 10 ezret közelíti.

Bezuhant a bankfiókok száma Magyarországon

Egyébként a teljes hazai pénzügyi piacot nézve, összességében nagyjából 1600-ra esett vissza a bankfiókok száma hazánkban az elmúlt években. 2013-ban durván kétszer ennyi fiókot tartottak fenn a pénzintézetek mint manapság. Tavaly a hét legnagyobb bank 225 egységet zárt be. A visszaesést leginkább a digitális csatornák előretörésével, az online bankolás elterjedésével magyarázható. Ez a folyamat a Budapest Bankot 2022-ben magába olvasztó MKB Bank kivételével mindenhol a fiókhálózat összehúzódásával járt.

Ha a nagybankok alkalmazottainak a létszámát nézzük, akkor lényegesen kisebb a visszaesés. A koronavírus-járvány előtt csúcs közelében jártak a pénzintézetek foglalkoztatási mutatói a vizsgált időszakban, és majdnem elérték a 40 ezer főt. Jelenleg 39 ezernél valamivel kevesebben állnak az alkalmazásukban. Azonban a hét nagybank dolgozóinak a száma nőni tudott az utóbbi években is. Jelenleg 34500-an dolgoznak ezeknél a pénzintézeteknél. Foglalkoztatásban az OTP vezetett (majdnem 11 ezer munkavállaló), őket követte a Bankholding (9700 fő) 2022 utolsó hónapjaiban. Harmadik helyen a K&H állt (3700 fő), a negyediken pedig az Erste (3500).

Ne hagyd ki!