Mi lesz ebből? A német jegybank elnöke beszólt az Európai Központi Banknak

Jens Weidmann szerint az Európai Központi Bank nem azzal foglalkozik, ami a feladata lenne, így felszólította a döntéshozókat, hogy szigorítsanak az unió monetáris politikáján – írja a Geopolitical Futures.A monetáris politika mindig is egy erősen megosztó témakörnek számított a 19 tagot számláló euróövezetben. Ez persze nem meglepő, hiszen a különböző államoknak eltérő politikai előírásokra van szükségük, a kompromisszumokra épülő megoldások pedig sokszor elégedetlenséget eredményeznek. Nagy általánosságban elmondható, hogy az északi államok, így Németország is a szigorúbb előírásokat szorgalmazzák (például a magasabb kamatlábakat), míg a déli országok, egyebek között Olaszország a lazább, megengedő monetáris politikát pártolják. Az elmúlt években az Európai Központi Bank (EKB) egy megengedőbb monetáris politikát alkalmazott, és annak érdekében, hogy segítse az euróövezeti államok kilábalását a világjárvány okozta gazdasági válságból, az EKB tavaly bevezetett egy rendkívüli kötvényvásárlási programot, amely segíthet fenntartani a törékenyebb gazdaságokat a zónán belül. A németek tetszését nem igazán nyerte el az EKB politikája.

Mindenki maradjon a feladatánál

A német jegybank elnöke, Jens Weidmann szerint az EKB elsődleges feladata az lenne, hogy az árakat stabilan tartsa, nem pedig az, hogy segítse az euróövezet tagállamait fizetőképességük fenntartásában. Weidmann közölte, hogy az Európai Központi Banknak mindenképp szigorítania kell a monetáris politikáján, ha az inflációs nyomás tovább nő. Hozzátette, ha ez valóban megtörténik, akkor az EKB-nak be kell fejeznie az eszközvásárlási programját.

Kinek lesz igaza?

Weidmann megjegyzéseiben nincsen semmi meglepő, ellenben tökéletesen tükrözik a német álláspontot. Németország mindig is árgus szemekkel figyelte az áremelkedéseket, hiszen bruttó hazai termékének (GDP) csaknem felét exportból szerzi. Így esetükben az árszabásuk és termékeik versenyképessége kiemelt prioritást élvez. Ez a felfogás viszont szöges ellentéte az Olaszországhoz hasonló államok által képviselt eszmerendszernek és érdekeknek.

Annyi biztos, hogy a közeljövőben az euróövezet monetáris politikája körüli viszályok és küzdelmek egyre kiélezettebbek lesznek. A blokk jövője és az euróövezet összetartása nagyban függ a monetáris politikától, így sorsdöntő lesz a diplomáciai csata kimenetele.

Ne hagyd ki!