Úgy tűnik, hogy a betétbiztosítási limit feletti összeg sem biztos, hogy elveszett
Fotó: Shutterstock

Nem minden Sberbankos ügyfél kapkod a pénzéért

Több milliárd forint kártalanításért nem jelentkeztek egyelőre a Sberbank betétesei. Sok ezren nem sietnek a pénzükért.


Időben megkaphatják a pénzüket az érintettek

A 141,6 milliárd forint kártalanítási összeg felét nyitotta meg az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) április 5-ig a Sberbank károsultjai számára. A nagyjából 62 ezer betétes biztosítási plafonja kicsivel több mint 38 millió forint volt fejenként. A kifizetés módjáról az érintettek a Sberbanknál nyilvántartott állandó lakcímükre kaptak értesítést – írja az Infostart.hu.

„Ez volt az első alkalom, hogy a betétbiztosítónak ilyen nagy létszámú, egyértelmű biztosítottsággal és egyértelműen megállapítható, kifizethető biztosított betétösszeggel rendelkező ügyfélkör számára 10 munkanapon belül kellett rendelkezésre bocsátania a kártalanítás összegét, amit hibátlanul meg is tett”

– írja közleményében a jegybank annak a fényében, hogy korábban akár kétszer ennyi ideig is tarthatott a folyamat.

Nem mindenki kapkod a betétjéért

A jelel szerint azonban nem minden ember sietett a pénzéért, hiszen mintegy 9800-an egyelőre nem jelentkeztek a biztosított betétjükért, melyek együttes értéke nagyjából 17,9 milliárd forint.

Ezek az ügyfelek -amennyiben a Takarékbanknál rendelkezhetnek a kártalanításuk felett-, a pénzintézet fiókjaiban egészen 2023. március 31-ig megtehetik. A postai kifizetésre jogosultak az OBA-nál intézkedhetnek 2027. március 19-ig. Az átutalásos ügyfelek közül pedig körülbelül 3400-an nem adták még meg a bankszámlaszámukat a kifizetés teljesítéséhez.

Az OBA felhívta a figyelmet arra is, hogy nagyjából 3 ezer volt Sberbankosnak szükséges kiegészítő információt szolgáltatni a Betétbiztosítási Alap felé, például azért, mert megváltozott a lakcímük, a nevük vagy zárolva lett a betétjük a pénzintézetnél.

Egyéb részletekről egyébkén ITT is tájékozódhatsz.

A betétbiztosítási limit feletti összeg sem biztos, hogy elveszett

Nagyjából ezer, javarészt vállalati betétes lenne jogosult a betétbiztosítási limitnél magasabb összegre. Ők a végelszámolás során juthatnak a biztosítási sapka felé eső vagyonukhoz. A jogszabályok szerint

„a hitelezők a Sberbank végelszámolásának közzétételétől 60 napon belül, azaz 2022. május 3-ig jelenthetik be követeléseiket (eddig kell legkésőbb postára adni az igénybejelentést). A törvény szerint ugyanakkor a bejelentés elmulasztása vagy késedelmes teljesítése nem jár jogvesztéssel”

- írja a közlemény.

Az igénybejelentés formanyomtatványa a Sberbank honlapjáról, vagy akár INNEN is letölthető.

Az igény bejelentése díjmentes, és a PSFN címére (1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78. I. em.) kell elküldeni, a borítékon feltüntetve: „Hitelezői igénybejelentés – Sberbank”.


Ne hagyd ki!