Az amerikai Szabadság-szobor maszkban, a háttérben az amerikai zászló és egy lefelé mutató piros nyíl, ami a válságot jelenti
Fotó: Shutterstock

Befektetés válságban: így látja Musk és Buffett

Nagy az egyetértés a világ leggazdagabb emberei között, ha a legbiztonságosabb befektetésekről van szó gazdasági válság idején.A napokban a világ jelenlegi leggazdagabb embere, Elon Musk szokásához híven telefont ragadott, és megörvendeztette közel 80 millió főt számláló követői bázisát egy gondolatmorzsával. Az űrbáró elsősorban azokhoz „szólt”, akik befektetési tanácsért fordultak hozzá. Az alábbiakat írta:

Azok számára, akik tanácsot keresnek ezen a hírfolyamon, általános alapelv, hogy ha magas az infláció, akkor jobb fizikai dolgokat birtokolni, például egy ingatlant vagy részvényeket olyan cégekben, amelyek véleményed szerint jó termékeket készítenek, mint dollárban tartani a pénzed.

Musk ugyan nem mondott nagy ördöngösséget, mégis úgy tűnik, az egyszerűség a nagyok egyik legfontosabb eszköze vagyonuk gyarapításához, ugyanis Warren Buffett is hasonló véleményen van.

Az üzletember 2009-ben, közvetlenül a 2008-as gazdasági világválság után azt mondta az éves részvényesi találkozón, hogy az egyik legjobb módja az infláció elleni védekezésnek az, ha részvényeket birtokolsz egy „csodálatos vállalkozásban”.

A két üzletember arra próbál célozni, hogy a világ valutáinak gyengülésével párhuzamosan a kereslet nem fog számottevően csökkenni egy vállalat jól bejáratott terméke iránt. Az infláció hatására csökken a pénz értéke, egy biztonságos befektetés azonban egy bizonyos idő elteltével nagy valószínűséggel nyereséges lesz. Éppen ezért Musk és Buffett válságos időkben az erős vállalatokra esküszik, amelyek részvényei nagy valószínűséggel nem mutatnak majd nagyobb kilengéseket.

A nagy mester

Buffett példaként saját befektetését hozta fel:

Ha például részvényeket birtokolsz a Coca-Colában, akkor 20 év múlva is és 50 év múlva is megkapod az alkalmazottak munkájának egy részét a termékedért cserébe, függetlenül attól, hogyan változik az árszínvonal, mert az emberek továbbra is meg fogják venni az általuk kedvelt termékeket.

A szakértők, köztük Buffett általában két dologban mindig egyetértenek:

  • Ha túl sokáig ülsz a pénzeden, akkor magad ellen dolgozol. Fontos azonban észben tartani, hogy a részvénykiválasztás kockázatos, és még ha egy vállalat jól is teljesített a múltban, nincs garancia arra, hogy a részvényárfolyama a jövőben emelkedni fog.
  • Ebből kifolyólag többnyire az alacsony költségű indexalapokat preferálják, amelyek kevésbé volatilisek, de mégis kihasználják a piaci növekedést.

Buffett nagy kedvencei közé tartoznak az S&P 500-as cégek, amelyek közül sok, például a Google, az Amazon és a Microsoft teljesítménye meghaladta az inflációét.

A cikkünkben közölt információk nem minősülnek befektetési tanácsadásnak.

Ne hagyd ki!