Egy barna hajú nő elegáns, piros ruhában várja a sorát az állásinterjúra, kezében az önéletrajzával
Fotó: Shutterstock

Már az álláshirdetések is meglophatnak

Az FBI figyelmeztette a munkakeresőket, hogy fokozott óvatossággal kezeljék az álláshirdetéseket, ugyanis egyre több online csalót azonosítanak, akik az állásportálokon keresztül lopják el a jelentkezők személyes adatait, legrosszabb esetben pedig akár a bankszámláikat is leüríthetik.


Újszerű módszerek

[…] az online csalók továbbra is kíméletlenül kihasználják a munkaerő-toborzási webhelyek biztonsági hiányosságait, hogy csalárd álláshirdetéseket tegyenek közzé, amelyekkel rávehetik a jelentkezőket személyes adataik megadására. A csalók hiteles információkat használva álcázzák magukat, így veszélybe sodorják az érintett cégek hírnevét, miközben anyagi károkat okoznak az álláskeresőknek.

-közölte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az Internetes Bűnügyi Panaszközpont hivatalos oldalán.

A bűnözők 2019 óta alkalmazzák a módszert, amelynek segítségével átlagosan 3000 dollárral húzzák le a gyanútlan álláskeresőket.

Sikereikhez nagyban hozzájárul, hogy a nagyobb állásportálok aggasztóan gyenge hitelesítési folyamatokkal üzemelnek. A Bleeping Computer tavaly számolt be róla, hogy a LinkedIn-en bárki, bármilyen cég nevében könnyedén, pillanatok alatt feladhatott egy hirdetést. Az FBI azt javasolja mindenkinek, hogy online formában csak a legszükségesebb személyes információt ossza meg, az érzékeny adatokat lehetőleg személyesen, hivatalos körülmények között tudassa a toborzókkal.

Az FBI szerint az alábbiak utalnak hamis álláshirdetésre:

  • Az interjút nem személyesen, és nem egy biztonságos videóhívás során akarják lezavarni.
  • Az interjút telekonferencia-alkalmazásokon keresztül akarják megvalósítani, amelyek telefonszámok helyett e-mail címeket használnak.
  • A potenciális munkáltatók telekonferencia-alkalmazásokon, vagy olyan e-mail címeken keresztül lépnek kapcsolatba a jelentkezővel, amelyek domainjei semmilyen vállalat nevéhez nem kapcsolódnak.
  • A leendő munkáltatók megkövetelik az alkalmazottaktól, hogy a munkavégzéshez szükséges berendezéseket vásároljanak a vállalattól.
  • Bankkártyaadatokat kérnek a jelentkezőtől.
  • Az álláshirdetés az állásportálokon megjelenik, a cég hivatalos oldalán azonban nem.
  • A toborzók vagy a menedzserek nem rendelkeznek hitelesített profillal az állásportálokon, vagy a felhasználói fiókjuk adatai nem egyeznek a hirdetett szerepkörükkel.


Ne hagyd ki!