Négy, Magyarországon kapható ceruzaakkut hasonlítottunk össze, melyik bírja jobban energiával
Fotó: Shutterstock

Melyik bírja jobban energiával? Így válassz ceruzaakkut!

Vajon melyik a legjobb ceruzaakku, avagy újratölthető elem? Nincsen abszolút győztes, mert az ár, a teljesítmény és az élettartam közt kell kompromisszumot lelni. Ezeket mutatja be válogatásunk és négy táblázatunk.


Bár szívesen választanánk minden szempontból kiváló energiaforrást, ilyen sajnos nem létezik a ceruzaakkuk (AA-méret) táborában sem. Hiszen egyszerre kéne tudnia a következőket: nagy teljesítmény (mondjuk 3000 milliamperóra), stabil feszültség (voltszám), hosszú élettartam (sok töltési-lemerítési ciklus). No és használaton kívül sokáig (akár 2 évig) megőrzött kapacitás – a tetejébe pedig olcsó ár.

Persze a gyártók megszépítik a kényszerű kompromisszumokat, ezért mi valós mérések alapján rangsoroltuk a nálunk is elérhető apró akkukat. Ebben nagy segítségünkre volt a német PocketNavigation.de szakportál elfogulatlan, rendkívül részletes (és hosszú távú) műszaki tesztje.

Hasznos tippek

Tároljuk hűvös – de nem fagyveszélyes! – helyen a tölthető és egyéb elemeket. Ilyen a pince, vagy a hűtőszekrény felső polca. Használatba vétel előtt hagyjuk őket fölmelegedni szobahőmérsékletre. Ideális lenne, ha kb. 60%-ra feltöltve tárolnánk őket, és eközben nem hagynánk 40% alá merülni. Ezt speciális töltő híján olyan készülékkel tudjuk megsaccolni, ami nagyjából kijelzi az energiaszintet. Most pedig lássuk a négy AA-méretű akku tesztjét.

Amazon basics 2000

Átlagos teljesítményű, de érdekessége, hogy legalább 50 újratöltés kell neki, mire eléri a legnagyobb kapacitását. Ilyenkor már névleges értéke fölött teljesít (2000 helyett 2034 mAh, azaz milliamperóra). Lemerülésre hajlamos: egy évi tárolás alatt töltése a felére csökken. Emellett 400 újratöltési ciklus után rohamosan zuhan a teljesítménye. Viszont a hideget nagyon jól bírja, mivel az ún. belső ellenállása nagyon kicsi. Sajnos az egyes példányok közt jelentős eltérés adódhat (a fő mérési szempontok alapján 2,6%), ami azért is kellemetlen, mert 12 darabnál kevesebb nem rendelhető (jelenleg). A basics az Amazon webáruház saját márkája.

Olcsó, mégis jó kompromisszum bel- és kültéri használatra, nagyobb energiaigényű eszközökben is (autómodell, akkupakk, erős zseblámpa). Ám egy csomagon belül is kifoghatunk gyöngébb példányokat.

Ára: 1,23 dollár, 430 Ft/db (12 db-os csomagban)

Megtakarítás: 425 db közönséges elem.

IKEA Ladda 2450

Kiemelkedő kapacitású, igen jó teljesítményű akku, amely kis és nagy fogyasztású készülékben is megállja a helyét. Használaton kívül csak lassan merül le (ez az ún. önkisülés): egy év után is megőrzi a töltés 78%-át. Rendszeres használat közben pedig két hét után 100,5%, a századik töltésnél 99,8% a kapacitása. Hátránya, hogy viszonylag kevés lemerítési ciklust bír ki (kereken 250-et), de ezt ellensúlyozza viszonylag alacsony ára. Nagy hidegben, mínusz 20 °C környékén már nem működik (1 volt, illetve 500 mAh alá megy), viszont ez normál alkalmazásnál aligha fordul elő.

Igen kedvező ár-érték arányú ceruzaakku. Sok energiát igénylő készülékhez is fölöttébb alkalmas. Egyébként az IKEA most beszünteti az eldobható elemek forgalmazását, csak tölthetőket árul.

Ára: 697,5 Ft/db (4 db-os csomagban)

Megtakarítás: 250 db közönséges elem.

Panasonic/Sanyo eneloop

A Sanyo bő tíz éve fejlesztette ki ezt a márkát. Harmadik generációja (HR–3UTGB) tárolás közben kevésbé merül le (szakszóval alacsony önkisülésű), élettartama pedig kiemelkedő: a gyakorlatban 805-ször tölthető újra. Nagyon ideális esetben akár 1800-szor is, de ezt csak laborban lehet elérni. Ennek fejében csupán jó közepes a valós kapacitása (1930 mAh), viszont meglepően jó a teljesítőképessége. Akit valaha elkápráztattak már a fotóriporterek villogó vakui, az a saját szemével győződhetett meg erről. Ha tehetjük, próbáljuk ki utódját, az újabb, 4. generációs eneloopot (típusjelzése BK–3MCCE), ez még többet bír.

Nagyon jó teljesítményű, kiemelkedő élettartamú típus. „Tartóssági” és „lemerülési” táblázatunkban is az élen áll.

Ára: 1072,5 Ft-tól (4-es csomag)

Megtakarítás: 805 db közönséges elem.

Kentli PH5 3000 

Érdekes kakukktojás, mivel lítium-ion alapú, akár a mobilok vagy a villanyautók akkuja. Ez a magyarázat arra, hogy rekordszámú alkalommal tölthető újra. Valós kapacitása közel jár a gyári adathoz: 3000 helyett 2935 milliwattóra (mWh). Belső felépítése alaposan eltér a többi szereplőtől, amelyik mind nikkel-fémhidrid (NiMh) 1,2 volt körüli feszültséggel. Ráadásul a Kentli valójában 3,7 voltos (van is ilyen kimenete), amit egy beépített szabályozó mérsékel 1,5 voltra. Saját Li-ion töltőt igényel! Kaphatók jóval olcsóbb, de kisebb teljesítményű ceruzaakkuk is ebben a műfajban, de élettartam (töltési ciklusok száma) terén meg sem közelítik a Kentlit.

Rekord élettartam (ciklusszám), amit persze meg is kell fizetni. De gyakran használt és becsben tartott elektromotoros modellekhez, játékokhoz és egyéb eszközökhöz megéri.

Ára: 3747,5 Ft/db (4-es csomag)

Megtakarítás: több mint 2000 db nagy kapacitású elem

Figyelem! Sose tároljuk hanyagul a lítium-ion akkukat. Óvjuk a durva sérüléstől, kiszúródástól, rövidzárlattól. Utóbbit egy kulcscsomó vagy fémdoboz is okozhatja. A kiöregedőben lévő elemet soha ne töltsük felügyelet nélkül, mivel tűz keletkezhet!

​Hasznos szavak

AA: ceruzaelemek és ilyen akkuk szokásos jelzése. Külföldön gyakori a mignon elnevezés. További méretjelölések: LR6 (IEC-szabvány), 15 (ANSI). A tesztünkben szereplő akkuk nikkel–fémhidrid (NiMh) alapúak (kivétel a Kentli), így a szabványos jelzésük HR6 (IEC szerint), illetve 1.2H2 (ANSI/NEDA). Ne tévesszük össze a hasonló, de kisebb méretű mini ceruzával, amit AAA jelez.

Kapacitás: Ennek számértéke mutatja, hogy az akku egy órán át mennyi áramot tud leadni (milliamperben mérve). Esetünkben a mértékegység a milliamperóra (mAh). Töltéskor ennek az értéknek nagyjából az 1,4-szeresét kell „belenyomni” az akkuba.

Akkuteszt
Akkuteszt
Akkuteszt
Akkuteszt


Ne hagyd ki!