A Google logója egy okostelefon képernyőjén, mellette a Twitter és a Naptár logója látható
Fotó: Unsplash

A franciák szerint a Google adatokat szivárogtathat az USA hírszerzőinek

A francia adatvédelmi felügyelet (CNIL) állítása szerint a világ legmeghatározóbb webelemző szolgáltatása, a Google Analytics közel sem annyira biztonságos, mint állítja, és fennáll annak a veszélye, hogy az amerikai titkosszolgálatok hozzáférhetnek a francia weboldalak felhasználói adataihoz.Van ok az aggodalomra?

Egy meg nem nevezett francia webhelykezelőt célzó határozatában a felügyelet kijelentette, hogy az amerikai technológiai óriáscég nem tett megfelelő intézkedéseket az Európai Unió által előírt adatvédelmi jogok garantálására, amikor az általa kezelt felhasználói információkat Európa és az Egyesült Államok között továbbította.

A CNIL álláspontja szerint a keresőóriás biztonsági intézkedései nem elegendőek ahhoz, hogy teljesen ki lehessen zárni annak a lehetőségét, hogy az amerikai titkosszolgálatok hozzáférnek a cég adatbázisához. Ebből kifolyólag bármikor megtörténhet, hogy a Google Analytics-et használó francia emberek adatait az engedélyük nélkül exportálják.

A Google nem kommentálta a felügyelet vádjait, korábban viszont biztosította a felhasználókat, hogy az Analytics nem követi nyomon az embereket az interneten, és a szolgáltatást igénybe vevő szervezeteken múlik, mire használják fel az általuk gyűjtött adatokat.

Ismerős terep

A Google az elmúlt években többször is összetűzésbe került az európai hatóságokkal.

2017-ben volt az első jelentősebb eset, amikor az EU 2,42 milliárd euróra büntette a keresőóriást, mert akadályozta a vásárlási lehetőségeket összehasonlító rivális cégek működését. Az Európai Törvényszék 2021 novemberében helyben hagyta az Európai Bizottság versenyfelügyeleti bírságát, egyúttal kimondta: a cég visszaélt erőfölényével.

Az eddigi legnagyobb büntetést is az uniónak köszönheti a cég. 2018-ban 4,34 milliárd euróra büntették a Google-t. Kiderült, hogy arra használta az Android operációs rendszerét, hogy blokkolja a rivális vállalatokat. Ugyancsak az EU 2019-ben 1,49 milliárd euró befizetésére kötelezte a vállalatot, amikor letiltotta a rivális keresőmotor-alapú hirdetési szolgáltatókat a platformjáról.

A franciákkal sem ez az első konfliktusa a cégnek. A CNIL 2019-ben azzal gyanúsította a Google-t, hogy megszegte az unió adatvédelmi szabályait. A végeredmény egy 50 millió eurós büntetés lett. 2020-ban egy 100 millió eurós büntetést is bezsebelt a cég, idén pedig 150 millió euróra büntette a CNIL az internetes sütikezelési folyamatai miatt.

Ne hagyd ki!