A Lindt & Sprüngli svájci csokoládégyártó bejelentette: az elszálló kakóárakat ellensúlyozandó kénytelenek kétszámjegyű áremelést bevezetni 2025-ben, írja a Portfolio.
A svájci Lindt & Sprüngli pénzügyi igazgatója, Martin Hug a napokban bejelentette: a vállalat komoly áremeléssel tervez a következő időszakban. A 2024-es 6,3 százalékos áremelés ugyanis nem érte el a kívánt hatást, mivel a kakaóbab ára még mindig drasztikusan emelkedik.
A jövőben további áremelésekre lesz szükség... 2025-ben két számjegyű áremelést fogunk végrehajtani
– nyilatkozta Hug egy sajtótájékoztatón az éves eredmények ismertetése után.
A pénzügyi vezető azt is hozzátette:
A csokoládé a jövőben drágább lesz, mint két-három évvel ezelőtt volt. Ez nemcsak a Lindt termékeire vonatkozik, hanem általánosságban a csokoládéra.
Megreformálnák a csokoládét Svájcban
Még tavaly írtunk arról, hogy svájci kutatók kidolgozták a csokoládégyártás egy új, innovatív módszerét az ETH Zürichi Szövetségi Főiskolán. A megoldásuk lényege, hogy nemcsak a kakaóbabot használják fel a csokoládéhoz, hanem a kakaóhüvelyt is. A héjból a bab körüli rostos részekkel összekeverve édeskés, zselés anyagot nyernek ki. Ez az anyag válthatja fel a hagyományos cukrot a csokoládékészítésnél. Az új termék előnye például a magas rost-, valamint az alacsonyabb telítettzsír-tartalma. A módszerrel a kakaótermesztők is többet profitálhatnak, hiszen a kakaóbab mellett értékesíthetik a belső héjrészből készült szárított anyagot is.