Jelentős változások zajlanak a csokoládépiacon
Fotó: Shutterstock

A feje tetejére állt a csokoládépiac

Képtelenek a világszerte magas infláció hatásait teljesen a fogyasztókra hárítani a nagy csokoládégyártók. Részben emiatt jelentős változások mennek végbe a csokoládépiacon. Például a belgiumi boltokban már nem kapható a Milka.


A csokoládén is spórolnak az emberek

Két év alatt nagyjából 20 százalékos általános drágulással szembesültek az európai és az észak-amerikai fogyasztók a Nielsen kutatása szerint. A magas inflációs környezet ellenére egy ideig kitartott az emberek vásárlási kedvez, azonban mostanra az is csökkenni látszik. A Reuters szerint így nem meglepő, hogy összességében visszaesett a kereslet a csokoládékra úgy is, hogy a legolcsóbb fajtákra emelkedtek az igények.

50 éves csúcson van a csokoládégyártáshoz szükséges kakaó ára a világpiacon. Mellette a cukor árszintje is évtizedes rekordhoz közelít. Ezt a drágulást a csokoládégyártók próbálják beépíteni az áraikba.

Az, hogy a jelentős és folyamatos áremelések kezdenek visszacsapni a piacon, különösen rossz hír az olyan nagy gyártóknak, mint a Mondelez és a Hershey. Az árak miatt kialakuló piaci felfordulást jól mutatja, hogy például a belgiumi boltokban már nem kaphatók a Milka és Cadbury csokoládék. A Mondez nem tudott megállapodni a termékek áráról a kiskereskedőkkel.

Valóban elkerülhetetlennek tűnik a drágulás

Afrika kakaótermesztése messze a legnagyobb a kontinensek között, azonban az Egyenlítő mentén más földrészeken is vannak ültetvények. A kakaó, így a csokoládé árát is közvetlenül befolyásolja a kakaóbabtermés várható mennyisége és minősége.

A Nemzetközi Kakaószövetség ágazati értékelésére alapán manapság a kakaóellátási láncokban a leggyengébb láncszemet a termesztők jelentik. A világ kakaó-termőterülete 4-5 millió hektár, de a termés 90 százaléka 2-5 hektáros kisbirtokokon történik. Jellemzően kisvállalkozások, családi gazdaságok termesztik. Ők annyira nyomott áron tudják értékesíteni a kakaóbabot, hogy a bevételük a szegénységi küszöb eléréséhez sem elég. Emiatt a fiatalabbak sokan felhagynak a termesztéssel.

A kis bevételek hatással vannak a kakaótermesztés módszereire is. A technológia jellemzően elavult, így nem igazán tudnak szembeszállni a klímaváltozással az ültetvények.

Látható, hogy a globális kakaóbabtermelés nehézségekkel küzd, azonban a kakaó kereslete évente 2-3 százalékkal emelkedett az elmúlt időszakban. Emiatt a nemzetközi szervezet szerint csak úgy lehet esélye a kakaóbab piacának, ha javul a termesztők jövedelmi helyzete, így végrehajthatják a szükséges fejlesztéseket az ültetvényeken. Máskülönben jelentősen csökkenni fog a termőterület. A hozam növelése is a fejlett technológiával érhető el hosszútávon, nem pedig a jelenleg zajló erdőirtásokkal és új ültetvények ültetésével.


Ne hagyd ki!