Úgy tűnik, még mindig nagyon édesszájúak az európaiak
Fotó: Shutterstock

Kevés termett a csokoládé alapanyagából, tudjuk, ez mivel jár

Még mindig meghaladja a kereslet a kínálatot a kakaó világpiacán, ezért jóval magasabb árszinttel kalkulálnak a határidős ügyleteknél, mint a jelenlegieknél. Ez némileg kedvezhet a kakaóbab elsősorban afrikai termelőinek, viszont azt is jelenti, hogy az általános inflációt meghaladó áremelésre lehet számítani a kakaóalapú termékeknél (például a csokoládénál) a boltokban.


Jelentősen drágulhat a kakaó, így a csokoládé is

A következő szezonra sem jelent sok jót, hogy az idén 21 százalékkal nőttek a határidős kötések a kakaó világpiacán. Az emelkedés azzal magyarázható, hogy az El Nino valószínűleg jelentős hatással lesz a kakaótermésre világszerte. Az időjárási anomália rendszerint nagy meleget okoz, ami nem kedvez a kakaóbab-ültetvényeknek. Mindeközben az igény gyorsan növekszik a kakóra, különösen Ázsiában és Európában. Ráadásul a 2022/23-as kakaótermés is kisebb lesz, mint az előző szezoné volt.

Sokféle betegség pusztította az idei termést. (…) A betegségek miatt gyakran előfordul, hogy ki kell ásni a kakaócserjéket, és helyükre újat ültetni, ez pedig komoly terméskiesést jelent. A másik ok a gyenge termésre az, hogy sok az öreg kakaócserje, ami már nem hoz igazán jó termést

- idézi Paul Joules-t, a Rabobank szakértőjét a HVG.

Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaóexportőre, a globális kakaókínálat csaknem fele onnan származik. Ghána, Kamerun és Nigéria együttesen pedig a kínálat negyedét adják. Az elmúlt hónapokban az elefántcsontparti időjárás sem kedvezett a termesztésnek, mivel szinte folyamatosan esett az eső.

Valóban elkerülhetetlennek tűnik a drágulás

Tehát Afrika kakaótermesztése messze a legnagyobb a kontinensek között, azonban az Egyenlítő mentén más földrészeken is vannak ültetvények. A kakaó, így a csokoládé árát is közvetlenül befolyásolja a kakaóbabtermés várható mennyisége és minősége.

A Nemzetközi Kakaószövetség ágazati értékelésére alapán manapság a kakaóellátási láncokban a leggyengébb láncszemet a termesztők jelentik. A világ kakaó-termőterülete 4-5 millió hektár, de a termés 90 százaléka 2-5 hektáros kisbirtokokon történik. Jellemzően kisvállalkozások, családi gazdaságok termesztik. Ők annyira nyomott áron tudják értékesíteni a kakaóbabot, hogy a bevételük a szegénységi küszöb eléréséhez sem elég. Emiatt a fiatalabbak sokan felhagynak a termesztéssel.

A kis bevételek hatással vannak a kakaótermesztés módszereire is. A technológia jellemzően elavult, így nem igazán tudnak szembeszállni a klímaváltozással az ültetvények.

Látható, hogy a globális kakaóbabtermelés nehézségekkel küzd, azonban a kakaó kereslete 2-3 százalékkal emelkedik évente. Emiatt a nemzetközi szervezet szerint csak úgy lehet esélye a kakaóbab piacának, ha javul a termesztők jövedelmi helyzete, így végrehajthatják a szükséges fejlesztéseket az ültetvényeken. Máskülönben jelentősen csökkenni fog a termőterület. A hozam növelése is a fejlett technológiával érhető el hosszútávon, nem pedig a jelenleg zajló erdőirtásokkal és új ültetvények ültetésével.


Ne hagyd ki!