Egy méh a hátsó felét mutatja a fotós kamerájának
Fotó: Shutterstock

Ezt az akácmézet nem lehet így hívni, mert nem az, ki is vonják a forgalomból

A Nébih a josgértések között tett közzé, hogy vizsgálata alapján a a Klenácz József irányítása alá tartozó vállalkozás akácméze nem az, aminek mondják. Mutatjuk a következményeket.


Visszahívás

Termék: Akácméz (A1, A6, A7 tételazonosítóval megjelölt termékek)

Termék pontos azonosítására alkalmas adatok: Minőségmegőrzési időre és kiszerelési egységre való tekintet nélkül került elrendelésre a termékek forgalomból való kivonása.

Szabálytalanság rövid leírása: A laboratóriumi és nyomonkövetési vizsgálatok alapján ezek a termékek nem viselhetik az „akácméz" megnevezést.

A jogsértést megállapító hatóság:Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonság Igazgatóság

Ki az a Klenácz József?

Klenáncz az egyik legnagyobb hazai mézeladó. Az érintett termékeit a Tesco és a CBA már visszahívta, a Spar egyelőre kivár, mert még nem kapott hivatalos megkeresését a hatóságoktól.

A Nébih a Magyar Mézkiszerelők Egyesülete és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület jelzése alapján kezdte el vizsgálni Klenáncz akácmézként árult termékeit, miután az egyesületek laboratóriumi eredményekre hivatkozva azt állították, nincs sok közük az akáchoz, nem megfelelő bennük a gyümölcscukor és a szőlőcukor aránya.

Az akácméz ára 50-100 százalékkal magasabb, mint más mézeké.

Klenáncz egy cégén keresztül 8 magyarországi CBA-üzlet tulajdonosa. 2016-ban több áruházlánc megvált a vállalkozó kínai mézzel felöntött mézeitől, akkor a CBA, a Spar, az Auchan, a Metro és az Aldi is levette a polcairól a kínai mézkeverékeket, írja a Telex.hu. Mi pedig nemrégiben arról írtunk, hogy egyre kevesebb a főállású méhész Magyarországon, bár, ha megugranak az árak, egyre többen próbálkoznak, mellékesként.


Ne hagyd ki!