Nem kellemes tikkasztó hőségben talpig védőfelszerelésben dolgozni a tűző napon
Fotó: Shutterstock

Nem áll a legjobban a hazai méhészet szénája

Az idei meleg, csapadékhiányos időjárás a magyar méhészeket sem kíméli. Emellett rohamosan növekvő költségekkel is számolnia kell a szektornak. Továbbá a rezsihelyzet ha közvetlenül nem is, de közvetve nincs jó hatással a méhészágazatra sem.


Kiváló minőség, közepes mennyiség

Jelentősen megemelkedtek a Bodó Méhészet költségei a közelmúltban. Megduplázódott például az üvegek, a tetők és a címkék ára, valamint munkaerőt találni is kimondottan nehéz a szezonra. Azonban mégsem mer árat emelni a mezőkövesdi méhészet. Ennek egyik közvetett oka pedig a rezsiválság.

Az emberek a hasukat fogják inkább elhanyagolni, nem a számlákat. Ezért számítunk arra, hogy valamelyest csökkenni fog a kereslet

nyilatkozták a méhészettől az Agrárszektor.hu-nak.

Bodóék szerint az idei termésük minősége kiválónak mondható, a mennyisége viszont közepes. Ők 40 éve foglalkoznak méhészettel, a korábbi hordásokat – az elmondásuk szerint – viszont össze sem lehet hasonlítani az mostanival. Akkoriban 60 méhcsaládtól pergettek annyi mézet, mint most 100-tól.

Több tényező nehezíti a méhészek munkáját

A száraz, meleg idő is rendkívül megnehezíti a tetőtől talpig beöltözött méhészek munkáját a szezonban, nehezen bírják a védőfelszerelésben a forróságot.

A mézhozamot hamarosan igen rosszul érintheti az is, hogy egyre több az önbeporzó napraforgó a földeken, ezeken pedig „a méhek éhen halnak”. Mezőkövesd térségében még nem termesztik ezeket a fajtákat, azonban, ha egyszer elterjednek, azzal a kapható mézfajták száma is csökkeni fog.

Régebben 30 kaptárból 14 hordó akácmézem lett, most pedig 100 családdal tudtam 10 hordót termelni és a napraforgónál is hasonló a helyzet. Persze, régen is volt aszály, de ennyire nem nyomta rá a bélyegét a munkára. Arról nem beszélve, hogy bőségesen volt repce, akác, mustár, napraforgó, tisztesfű, sőt, még vaddohány is, amiből méz készülhetett

- mondták a Bodó Méhészettől.

Megemlítették azt is, az éghajlati problémák a 80-as évek végén kezdődtek a borsodi település környékén. A szakemberek szerint viszont csak akkor lehet szép sikereket elérnie a méhészeteknek, ha megfelelő az időjárás és a virágzás, valamint egészséges a méh is.

A méhészetekre is hatással lehet a rezsiválság

A Bodó Méhészet egyelőre nem érzi a mézkereslet csökkenését, sem a termelői piacokon, sem az online eladásoknál. A rezsiválság hatásait először az iskolakezdés időszakában tapasztalhatják meg. Mint mondták, a méz azok közé az élelmiszerek közé tartozhat, amelyeket az elsők között hagynak el az emberek azért, hogy spóroljanak. Egyelőre azonban nem mernek jóslásokba bocsátkozni, hogy hogyan fog alakulni a termékeik iránt a kereslet.

Ne hagyd ki!