Nem ez az egyetlen pályázat a méhészek számára!
Fotó: Shutterstock

Új pályázat indul a hazai méhészeknek

10 milliárd forintos keretösszegű méhjóléti pályázatot hirdetett meg az agrárminiszter. A támogatás azon méhcsaládok után járhat, amelyeknél a méhész tartósan vállalja, hogy mézet hagy vissza a méh- egészségi problémák megelőzése érdekében.


Támogatás méhészeknek

„Az új pályázat a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését célozza meg és támogatást nyújt a méhek jólétét szolgáló feltételek biztosításához. (…) A támogatás mértéke a méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség betartása esetén, 15 eurónak megfelelő forint méhcsaládonként, évente”

- idézi Nagy István agrárminisztert a Kormány.hu.

A nagyjából 10 milliárd forintos keretösszegű pályázat várhatóan három hónapon belül meg fog nyílni, a kötelezettségvállalási időszaka pedig 2024. december 31-ig fog tartani.

A miniszter szerint a hazai méhészet és haszonállat-génmegőrzés a világ élvonalába tartozik, ezért fontos lenne, hogy Magyarország méhészeti és génmegőrzési tudásközponttá váljon.

Támogatás igényelhető a méhészeti járművek után is

Mindemellett április 15-ig még nyitva áll a méhészeti járművek után igényelhető pályázat (ezen a linken érhető el). A támogatási kérelmet a Kincstárhoz lehet benyújtania.

A támogatás igénybevételére az a kérelmező jogosult, aki a tárgyévben (2021) elvégzett vizsgálat alapján legalább nyolcvan méhcsaláddal, a méhészkedéshez használt eszközhordozó járművel, illetve vándor méhesházzal rendelkezett. A vizsgálat adatait pedig bejelentette a Tenyészet Információs Rendszerbe (TIR).

A kérelmező a támogatási kérelmet kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül, a Kincstár által rendszeresített űrlapkitöltő felületén nyújthatja be.

A támogatás mértéke a kérelmező üzemeltetésében lévő méhészeti eszközhordozó járműve, valamint a vándor méhesháza után a tavaly megfizetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások, illetve gépjárműadók összege. OBU fedélzeti rendszer vásárlása esetén a nettó ár is beleszámítható. A támogatás azonban legfeljebb 40 ezer forint lehet.

Idén egyébként jogcím finanszírozására legfeljebb 100 millió forint használható fel. Ha a jogosult kérelmek ezt meghaladják, akkor azt arányosan visszaosztják. Továbbá fontos megemlíteni, hogy az adott vállalkozásnál a bruttó támogatástartalom nem haladhatja meg három év tekintetében a mezőgazdasági csekély összegű támogatások esetén a 25 ezer eurónak megfelelő egyéni keretet.

Segítségre számíthatnak a bajba jutott gazdák

Az Európai Bizottság is nyilvánosságra hozta annak az uniós válságkezelési csomagnak a részleteit a napokban, amelyből a megnövekedett input költségek és az orosz-ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került mezőgazdasági ágazatok részesülhetnek.

A több elemből álló programcsomag legfőbb eleme egy körülbelül 500 millió euró (nagyjából 185 milliárd forint) összegű támogatási keret. Ebből Magyarország közel 17 millió euróra (mintegy 6,4 milliárd forintra) jogosult.

Ne hagyd ki!