A Pol-line segített
Fotó: Shutterstock

Közel lehet a megoldás a méhészek egyik nagy problémájára

Az méhékre ártalmas atkák elleni küzdelemben segíthetnek amerikai kutatási eredmények: új méhfajtát hoztak létre, amely sikerrel veszi fel a harcot a varroa ázsiai méhatkával.


Ázsiából származhat a méhek egyik legnagyobb pusztítója és megmentője is

50-60 éve érkezhettek meg Európába az invazív varroa atkák Ázsiából. A méhatka azóta Ausztrálián és az Antarktiszon kívül a legtöbb kontinensen elterjedt. Megjelenésükkel új időszámítás kezdődött a méhészek életében, hiszen az ektoparazita miatt sorra pusztulnak a háziméhek világszerte – írja az Agroinform.hu.

Amerikai és angol egyetemek kutatói is évtizedek óta keresik az ellenszert a varroa ellen a mézelő méhek megmentése érdekében. A közelmúltban az Exeter Egyetem professzora, Thomas O'Shea-Wheller egy kutatás során az atkával szembeni rezisztenciára tenyésztett, Ázsiából származó Pol-line méheket egy standard fajtával keresztezte. Mivel a varroa atka is Ázsiából eredeztethető, így az ottani méhek természetes rezisztenciát hordoznak vele szemben.

A teszt eredményeként - a varroa-érzékeny higiéniai (VSH) kezelés segítségével - az atkával szemben részben rezisztens, illetve toleráns méheket sikerült előállítani. Bíztató eredmény volt, hogy a méhcsaládokban tapasztalható téli elhullás mértéke is lecsökkent. Az új méhfajta távolról észleli az atkákat és eltávolítja azokat a kolóniáktól. Ennek nyomán duplájára nőtt a méhek túlélési aránya, és visszaesett az méhatkák száma is. Viszont probléma lehet, hogy időnként a méhlárvákon szaporodó atkák ellen úgy vették fel a harcot a méhek, hogy a lárváikat is elpusztították. A nagyobb védettség érdekében a kutatók tovább kísérletekbe kezdtek.

Megtépázott méhállománnyal indul a szezon

Néhány napja EBBEN a cikkünkben írtunk róla, hogy hazánkban is elindult az idei méhészeti szezon.

Országszerte nyílnak az első mézet adó méhlegelők. Ezek a repce, a hárs és az akác, utóbbi virágzása május második hetétől várható, tehát a főállású méhészek már reggeltől estig a kaptárak mögött állnak. (…) A csapadékhiányos tél kedvezőtlenül érintette a méhlegelőket. Bár az április – a hűvös, szeles nappalai miatt – rossznak volt mondható, ha most beköszöntene a jó idő, az a következő két hétben ideális termést is eredményezhetne

– nyilatkozta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

A szakember hozzátette, hogy a nagyjából 20 ezer magyarországi méhész körülbelül 1,2 millió méhcsaláddal telet be tavaly. Viszont a családok 20 százaléka elpusztulhatott, valamint ugyanennyi gyengülhetett le, így csupán 6-700 ezer családdal indulthatott a 2022-es szezon.

A szakember szerint az állomány csökkenésének több ok lehet, de leginkább két dologra vezethető vissza. Eredhet a méhész szakmai hiányosságaiból, de érhette a rovarokat valamilyen rossz környezeti hatás is, mint például permetszerek miatti mérgezés. A családszámot a méhészek év közben azonban vissza tudják állítani, de ez sok munkával és kiadással jár.

Ne hagyd ki!