A magyarországi és a globális méhpusztulás is jelentős
Fotó: Shutterstock

Óriási méhpusztulásról számolt be a Méhészeti Egyesület

A magyarországi és a globális méhállomány jelentős csökkenésére figyelmeztet az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME). Csak hazánkban nagyjából 300 ezer méhcsalád pusztul el telente.


Drasztikus méhpusztulás Magyarországon

A SIÓ közleményéből kiderül, rendkívül romlott a méhek és a többi beporzást végző rovar helyzete az elmúlt évtizedben. Ráadásul globális tendencia a vadonélő hártyásszárnyúak számának a drasztikus csökkenése.

Hozzáteszik, a beporzók hiányát és annak hatásait Magyarországon közvetlenül érzik a szakemberek. A felmérések szerint csak hazánkban nagyjából 300 ezer méhcsalád pusztul el telente. A becslések pedig azt mutatják, a téli méhpusztulás mértéke az elmúlt 15 évben 5-10 százalékról 25-30 százalékra nőtt.

Bárki könnyen segíthet a méhek védelmében. Már az is nagyon hasznos, ha valaki néhány virágot helyez el az erkélyén, teraszán. A beporzók szempontjából a legínségesebb időszak hazánkban július második fele – augusztus vége közé esik, tehát az ekkor virágzó növényekkel tudunk a legtöbbet segíteni rajtuk

- idézi Bross Pétert, az OMME elnökét a 24.

Súlyos problémák a háziméheknél

34,3 nap volt a házi (másnéven nyugati) mézelő méhek (Apis mellifera) átlagos élettartama 50 évvel ezelőtt, viszont napjaikban csupán 17,7 a Marylandi Egyetem kutatóinak a tanulmánya szerint.

Két kutató, Anthony Nearman és Dennis van Engelsdorp báb állapotukban gyűjtötték be a kutatásaik alanyait a kaptárakból. A kutatók eredetileg a méhdolgozók táplálkozását kiegészítő ivóvíz egészségükre és elérhető egyedi életkorukra gyakorolt hatására voltak kíváncsiak. Összefüggéseket ezen a területen nem találtak, viszont azt tapasztalták, hogy a méhek életük delén váratlanul elpusztulnak.

Először kizárták annak a lehetőségét, hogy az alanyok lárva korukban a kaptárban valamilyen fertőzésnek vagy növényvédőszernek lettek volna kitéve. Ezután összevetették saját eredményeiket a világ más laboratóriumainak adataival, amelyek egészen a XX. század első harmadáig nyúltak vissza.

Kiderült, hogy a méhek átlagéletkora a 2000-es évek második felében kezdett drasztikusan csökkenni. Ekkortájt kezdődtek az északi féltekén a méhpopuláció 90 százalékának eltűnésével járó kolóniaösszeomlások is (Colony Collapse Disorder; CCD). A magyarul elnéptelenedés-szindrómaként emlegetett jelenség a méhcsaládok tízezreinek eltűnését jelentette világszerte.

Nearman és van Engelsdorp kutatása alapján a méhek élettartamának felére csökkenése 33 százalékos kolóniaveszteséget eredményez évente. Ez megegyezik a méhészek tapasztalataival az utóbbi másfél évtized 30-40 százalékos veszteségeiről.

The Conversation

Ne hagyd ki!