Állítólag hasonlít az íze a szőlőére
Fotó: Shutterstock

Lila mézet termelnek a méhek, nem tudni, miért

Több színárnyalatban előfordulnak mézek világszerte, azonban sötétlilára eddig nem volt példa. Az amerikai méhészeknek és tudósoknak csak ötletük van, miért termelnek a méhek ilyen színű virágmézet.


Lila virágmézet termelnek amerikai méhek

Sokfél árnyalata lehet a méznek, a világossárgától és borostyánig, leginkább attól függően, hogy milyen virágból származik a nektár. Viszont lila virágmézre eddig nemigen volt példa. A dél-karolinai megjelenése igencsak fejtörést okoz a méhészeknek és a kutatóknak.

Vannak olyan vélemények, mely szerint a helyi áfonya festi lilára a mézet. Azonban a méheknek nincs olyan szájszervük, amivel átharaphatják a bogyók héját. Mások a kudzu nevű növényre gyanakszanak, de ez a feltevés sem bizonyított. A levalószínűbbnek az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatójának, John Ambrose-nak a magyarázata tűnik, amely szerint a sötétlila virágméz a méhek gyomrában lévő sav és az alumínium közötti kémiai reakció eredménye. Ugyanis Észak-Karolina partvidékén a virágoknak szokatlanul magas az alumínium-tartalmuk.

A lila méz íze leginkább a szőlőére vagy bogyós gyümölcsökére emlékeztet azok szerint, akik kóstolták – írja az Origo. A különlegessége miatt igen keresett termék az Egyesült Államokban. Azonban arról egyelőre nincs információ, hogy a fogyasztásának van-e valamilyen kedvezőtlen hatása a szervezetre.

Gondok a hazai mézpiacon

Mindeközben Európában váratlan kihívásokkal szembesültek a méhészek az elmúlt hónapokban.

A harcok kitörése előtt 5 ezer tonna méz érkezhetett vám nélkül az EU-ba, efölött 17,3 százalékos vám terhelte a tételeket. Az unió döntése értelmében ma korlátlan mennyiségben érkezhet vám nélkül Ukrajnából a méz. Az ukrán méhészek pörgetés után azonnal nyomott áron értékesítették a mézüket, és azok vették meg tőlük, ahová a magyar méhészek is szerették volna értékesíteni a termékeiket

- nyilatkozta Nagy István agrárminisztert februárban.

Miután az ukrán méz levitte a nemzetközi piacokon a méztermékek árát, novembertől gyakorlatilag áll a mézfelvásárlás Magyarországon. A 2021 végén kilónként 2400 forintos felvásárlási árú akácméz 1700 forintért sem kellett az előző hónapban. Emellett a vegyes mézekből is tételek ragadtak be a termelőknél és a kereskedőknél, valamint az üzletek polcairól sem fogy a magyar méz. Ezért a méhészek egyre inkább közvetlen értékesítéssel próbálkoznak a fogyasztóknál.

Ne hagyd ki!