Súlyos problémák érintik a háziméheket világszerte
Fotó: Shutterstock

Okoskaptárak menthetik meg a méheket

Évek óta jelentős méhpusztulásokról szólnak a hírek világszerte, ezért csökken a méhcsaládok száma is. A csökkenés igen összetett okokra vezethető vissza. Viszont úgy tűnik, egy izraeli vállalat technológiájával mérsékelhető a probléma. A cék okoskaptárakkal harcol a méhpusztulás ellen.


Drasztikusan csökken a világ méhpopulációja

A világ élelmiszerellátásában, valamint a biológiai sokféleség és az ökológiai egyensúly megőrzésében is rendkívül fontos szerepük van a méheknek. Egyes számítások szerint a világ gyümölcs- és zöldségtermesztésének a harmada függ ezektől a hasznos rovaroktól.

Azonban évek óta csökken a világ méhpopulációja. Például az Egyesült Államokban a mézelő populációk 60 százalékos csökkenést mutatnak az előző évszázad közepéhez képest, Európában pedig 12 vadon élő méhfajt fenyeget a kihalás.

A szakemberek szerint a méhpusztulások több okra vezethetők vissza, de elsősorban a mezőgazdasági termelés intenzívebbé válásával és a környezetszennyezéssel magyarázhatók.

Okos kaptárakkal harcol a méhpusztulás ellen egy izraeli cég

Ennek a problémának a mérséklése érdekében fejlesztett ki okoskaptárakat egy izraeli vállalat. A Beewise autonóm méhkaptára napenergiával működő élőhely, ami alkalmas akár 40 méhcsalád befogadására is.

A kaptárakban például kamerák, robotkarok és érzékelők találhatók, amelyek részben vagy egészben képesek ellátni a méhészek néhány feladatát. A mesterséges intelligencia segítségével a méhkaptár képes optimalizálni a hőmérsékletet és a páratartalmat is, tápanyaggal ellátni a családokat, észlelni a kártevőket, megakadályozni a rajzást, valamint azt is felismeri, ha a keretek megteltek mézzel.

A fejlesztő szerint az okos aptár segítségével nagyjából 200 százalékkal több méz nyerhető a méhészeti szezonban úgy, hogy közben 90 százalékkal csökken a munkafolyamatok kézimunkaigénye. Továbbá javul a méhcsaládok túlélési aránya is. Az Agroinform szerint egy ilyen „Beehome” havi 400 dollárért bérelhető a cégtől (azonban az nem derül ki, hogy Magyarországon elérhető-e a technológia – a szerk.). Az összeg magában foglalja a beállításokat és a karbantartást is.

Súlyos problémák a háziméheknél

Egyébként 34,3 nap volt a házi (másnéven nyugati) mézelő méhek (Apis mellifera) átlagos élettartama 50 évvel ezelőtt, viszont napjaikban csupán 17,7 a Marylandi Egyetem kutatóinak a tanulmánya szerint.

Két kutató, Anthony Nearman és Dennis van Engelsdorp báb állapotukban gyűjtötték be a kutatásaik alanyait a kaptárakból. A kutatók eredetileg a méhdolgozók táplálkozását kiegészítő ivóvíz egészségükre és elérhető egyedi életkorukra gyakorolt hatására voltak kíváncsiak. Összefüggéseket ezen a területen nem találtak, viszont azt tapasztalták, hogy a méhek életük delén váratlanul elpusztulnak.

Kiderült, hogy a méhek átlagéletkora a 2000-es évek második felében kezdett drasztikusan csökkenni. Ekkortájt kezdődtek az északi féltekén a méhpopuláció 90 százalékának eltűnésével járó kolóniaösszeomlások is (Colony Collapse Disorder; CCD). A magyarul elnéptelenedés-szindrómaként emlegetett jelenség a méhcsaládok tízezreinek eltűnését jelentette világszerte.

Nearman és van Engelsdorp kutatása alapján a méhek élettartamának felére csökkenése 33 százalékos kolóniaveszteséget eredményez évente. Ez megegyezik a méhészek tapasztalataival az utóbbi másfél évtized 30-40 százalékos veszteségeiről.

Ne hagyd ki!