Nem sok bajuk van vele a termelőknek
Fotó: Shutterstock

Terjed a szupernövény, szépen profitálhatnak a termesztői

Egyre nagyobb területet vetnek be facéliával manapság. A szupernövényből több szempontból is profitálhatnak a termesztői, azonban az idei év időjárása az ország több pontján sem kedvezett a növénynek.


Ezért népszerű a facélia

Körülbelül a 70-es évektől fordul elő nagyobb mennyiségben hazánkban a facélia, avagy másik nevén a mézontófű. Leggyakrabban Győr-Moson-Sopron megyében, Mosonmagyaróvár térségében találkozhatunk vele (az elérhető legfrissebb, 2016-os adatok szerint nagyjából 6 ezer hektáron termesztették a megyében). Igen magas tűrőképességű növény, csupán a gyomok jelenthetnek nagyobb problémát a számára. Magját külföldön is keresik, hiszen zöldtrágyázásra kiváló, és az uniós támogatási rendszerek is kedveznek az egyébként gazdagon mézelő facélia termesztésének.

Többféle céllal vetnek a magyar gazdák facéliát: egyik részről zöldtrágyaként hasznosítják, ezzel javítják a termőföldjeik minőségét, vagy zöldítési előírásoknak megfelelően úgynevezett zöldugar, méhlegelő szegély, ökológiai jelentőségű másodvetés keverékének egy összetevőjeként használják. (…) A zöldtrágyának vetett állományokról nem fogható mag, ezért ezeknek a termelőknek máshonnan kell beszerezniük azt. Azok a gazdálkodók, akik vetőmag-előállítással foglalkoznak, azzal a céllal vetnek tehát facéliát, hogy a vetőmagokat biztosítsák a zöldtrágyának vagy a zöldítéshez felhasznált növényekhez

nyilatkozta korábban Allacherné Szépkuthy Katalin kertészmérnök, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársa a Napi.hu-nak.

A mézontófűtől egyébként 300-500 kg vetőmag várható hektáronként. A korábbi években 800-900 ezer forint környékén értékesítették a magjai tonnáját.

Idén nagyobb mennyiségben vetették a gazdák

Schmatovich Mátyás több mint tíz éve termeszt facéliát a Győr-Moson-Sopron megyei Bezenye környékén. A korábbi 17 hektár helyett idén 25-öt vetett be a növénnyel. A gazda szerint a mézontófű állományai jelenleg tűrhető állapotban vannak, azonban a korábbi aszályos időjárás rányomta a bélyegét az állapotukra. Jó hír azonban, hogy idén nem tapasztalt gyomosodást a táblákban. Mindennek a fényében 2022-ben hektáronként 200-300 kilós maghozamra számít és nagyjából 800 ezer forint/tonnás felvásárlási árral kalkulál – tájékoztatta a gazda az agrárszektor.hu-t.

Pohl György Mosonmagyaróvár környékén több mint 20 éve foglalkozik facéliával. Idén ő is növelte a vetésterületeit 35-ról 46 hektárra. Az állományok azonban nagyon vegyes képet mutatnak. A szakember véleménye az, hogy azok a növények néznek ki rosszabbul, amelyek magjait fekete, kötöttebb földbe vetette. Emellett gyomirtást is végzett rajtuk, de nem volt sok haszna. Pohl György egyébként nem használja ki a mézontófű rendkívül jó mézelő képességét, azonban a méhész ismerősei már felosztották egymás között a tábláit.

Ne hagyd ki!