a Meta AI logója

A mesterséges intelligencia-modellek fejlesztéséhez rengeteg adatra van szükség, a Meta pedig komoly előnyt szerezhet az Instagramra és a Facebookra regisztrált óriási mennyiségű felhasználónak köszönhetően. Az EU adatvédelmi törvényének értelmében azonban úgy tűnik, egy ideig semmi nem lesz az egészből, írja az Index.


Az új szabályzat, amelynek értelmében a Meta bármelyik felhasználójának bármilyen adatát kiaknázhatja a mesterséges intelligencia betanítására, eredetileg június 26-án lépett volna életbe Európában.

Nem ez az első eset, hogy a vállalat hasonlóval próbálkozik az EU adatvédelmi törvényében, a GDPR-ben talált kiskapukon keresztül. A Meta rendre a „jogos érdek” nevű kitételre hivatkozik – az Európai Adatvédelmi Testület legutóbb 2023 decemberében szólította fel őket, hogy hagyjanak fel a felhasználói adatok ezen a címen történő, valójában viszont marketingcélú, vagyis illegális felhasználásával.

A Facebookot és az Instagramot is üzemeltető Meta Írország adatvédelmi hatósága, a DPC komoly tiltakozása miatt a napokban bejelentette: felfüggeszti mesterséges intelligenciájának európai betanítását.

Az ír hatóság más uniós tagországokat is képvisel az ügyben, és egy civil szervezet, a None of Your Business (magyarul Semmi közöd hozzá) észrevételei alapján fordult a Metához. A None of Your Business szerint a vállalat új szabályzata teljesen szembemegy a hatályos európai adatvédelmi törvényekkel.

A Meta csalódottságát fejezte ki a DPC felszólítása miatt, és hangsúlyozta: a cég mindenben együttműködik a hivatallal, és igyekszik eleget tenni az európai törvényeknek.

A tiltakozás valószínűleg azért is volt ilyen heves, mert a Meta finoman szólva sem túlozta el a felhasználók tájékoztatását. Ha valaki szem elől tévesztette, és nem nyitotta meg az új szabályzatot, az alapértelmezetten beleegyezett annak tartalmába. Ha pedig valaki bele is olvasott, a tájékoztatásból nem feltétlenül vált világossá számára, hogy dönthet az adatai felhasználásáról.

Ne hagyd ki!