Warren Buffett 2024-ben
Fotó: Shutterstock

A befektetési guru a mesterséges intelligencia jövőjéről

Warren Buffett dollármilliárdos vállalkozó egyelőre nem dől be a mesterséges intelligencia (MI) körül generált felhajtásnak. Sőt, egy nemrég adott nyilatkozatában felhívta a figyelmünket a technológiában rejlő – akár végzetesen káros – következményekre is.


Ha belegondolunk a potenciálba, amely az emberek átverésében rejlik, akkor hamarosan eljöhet minden idők legnagyobb gazdasági növekedését elérő iparága. Ezt pedig maga a mesterséges intelligencia teheti majd lehetővé

– fejtette ki Warren Buffett a Berkshire Hathaway vállalat éves részvényesi közgyűlésén.

A 93 esztendős vállalkozó rámutatott beszédében az MI egyik legfélelmetesebb pontjára is.

Szerinte ijesztő, hogy a mai technológia már milyen szinten képes valósághű és ezáltal félrevezető tartalmakat előállítani, amivel hatalmas összegeket is ki tud csikarni egyes célbavett személyektől.

Ezt is olvasd el! Nem csak csevegésre jó a mesterséges intelligencia

fakock\u00e1k k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 felirattal

Fotó: Shutterstock

Írtunk már a technológiával kapcsolatos általános félelmekről. Köztudott, hogy számos csaló adja manapság a fejét arra, hogy – a mesterséges intelligencia segítségével – hangklónozással és különféle hamisításokkal manipulálja a kiszemelt áldozaták magánéletéről készült képeket, videókat.

Mindezt azért, hogy pénzt vagy személyes adatokat préseljen ki belőlük.

Mégis sokan hisznek benne

Ugyanakkor a másik tábor képviselői megbíznak a mesterséges intelligenciában, nagy jövőt jósolnak neki: a Wall Streeten is számos vállalat fektetett be – a hatalmas profit reményében az ágazatba. Az Nvidia és a Meta Platforms részvényárfolyama részben emiatt is emelkedett jelentősen az elmúlt másfél évben, derül ki a CNBC cikkéből.

2022 vége óta: előbbi 507%-kal, míg utóbbi 275%-kal emelkedett.

Ezt is olvasd el! Ez a jövő: robbanás előtt a mesterséges intelligencia piaca

A befektetőlegenda sem könyveli el végképp negatív technológiaként az MI-t. Ezzel együtt elismerte, hogy nem ismeri igazán mélyrehatóan a működését, ezek után pedig egy 20. századi találmánnyal is párhuzamba állította:

Nem tudok semmit az MI-ről. Ez nem jelenti azt, hogy tagadom a létezését vagy a fontosságát. Az biztos, hogy kiengedtük a szellemet a palackból és – mint az atomfegyverek esetében – tisztában vagyunk vele, hogy ez a szellem szörnyű dolgokat is képes művelni.

Ne hagyd ki!