A világ legnagyobb húsfeldolgozó vállalatát a napokban hackertámadás érte. Az észak-amerikai cég korábban azt nyilatkozta, nem történt komolyabb károkozás. Most úgy tűnik, mégis. A vállalat 11 millió dollárt fizetett a hackereknek – írja a BBC.


Az észak-amerikai JBS húsfeldolgozó május utolsó napján adott ki egy közleményt, amely szerint hackertámadást észlelt. Erről korábban mi is beszámoltunk. A cég a nagyobb károkozások elkerülése érdekében számos egyesült államokbeli, kanadai és ausztráliai szerverközpontját leállította. A korábbi közleményben az állt, hogy a hackerek valószínűleg nem tudtak hozzáférni az alkalmazottak, a beszállítók, vagy az ügyfelek adataihoz. Most újabb információk láttak napvilágot a támadásról.

Nyaralópénz a hackereknek

Mint kiderült, a JBS végül 11 millió dollár, azaz nagyjából 3,13 milliárd forint értékű Bitcoin-t utalt a hackerek által megadott címre. A vállalat állítása szerint erre a vásárlók védelmének érdekében volt szükség. Andre Nogueira, a JBS vezérigazgatója elmondta, ahogy a vállalatnak, úgy személyesen neki is nagyon nehéz volt meghozni ez a döntést, de szükséges volt. A cég hozzátette, a támadás kifinomultsága indokolttá tette a váltságdíj kifizetését. Egyelőre nem tudni, hogy a hackerek milyen kényes információkhoz jutottak hozzá. Az viszont biztos, hogy a JBS egy teljes napra kénytelen volt leállítani szarvasmarhavágást az összes amerikai üzemében. Ez azzal fenyegetett, hogy szűkös lesz a húsellátmány, aminek következtében a vásárlók magasabb árakkal szembesültek volna.

Gyanúsan sok a támadás

Az elmúlt hónapokban majdnem minden hétre jutott egy hackertámadás. A szakértők egyre jobban aggódnak, ugyanis a kiberbűnözők olyan fejlett és kifinomult támadásokat intéznek a vállalatok ellen, melyeket a profi védelmi rendszerek már nem tudnak megakadályozni. Egyebek között az Acer-t, az Apple-t, és az amerikai Colonial Pipeline kőolajszállító vezetékrendszerét sem kímélték a bűnözők. A Microsoft arról számolt be a napokban, hogy a Nobelium orosz hackercsoport 1 hét alatt 24 ország több mint 150 vállalatát támadta meg. Nem minden esetben derül ki, hogyan oldódnak meg ezek a fenyegetések. Az viszont biztos, hogy a JBS előtt a Colonial Pipeline is csak váltságdíj ellenében tudta folytatni a kőolajszállítást. Esetükben ez 4,4 millió dollárba került.

A legtöbb támadásért a Nobelium, a REvil és a DarkSide hackercsoportok felelnek. A Fehér Ház értesülései szerint ezek mind orosz háztterű bűnszervezetek. Oroszország visszautasította a vádakat, hogy a hivatalos Moszkva állna a hackerek mögött.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!