Betiltotta az EB az E171-es élelmiszer-adalékanyagot
Forrás: Shutterstock

Rákkeltő élelmiszer-adalékanyagot (E171) tiltott be az EB

Az E171, azaz titán-dioxid néven is ismert adalékanyag a fehérítő-képessége miatt testápolókban, élelmiszerekben (rágógumik, pékáruk, szendvicskrémek, levesek, szószok és salátaöntetek), illetve étrend-kiegészítőkben is megtalálható.


Ezért tiltották be az E171-et

Az Európai Bizottság döntését azzal indokolta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakvéleménye szerint a titán-dioxid a továbbiakban nem tekinthető biztonságosnak ahhoz, hogy élelmiszer-adalékanyagként használják – írja oldalán a EB.

„Az unió polgárainak egészsége és biztonsága nem alku tárgya. Ezért szigorú és folyamatos ellenőrzésekkel biztosítjuk a legmagasabb biztonsági előírások betartását az élelemiszeriparban. Csak olyan ételek kerülhetnek a tányérjainkra, amelyek tudományosan alátámasztva is biztonságosak. A mostani tilalommal ezért eltávolítunk egy már biztonságosnak nem mondható élelmiszer-adalékanyagot. Számítok a tagállamok hatóságaira, hogy együttműködnek annak biztosításában, hogy az élelmiszer-ipari szereplők felhagyjanak az E171 élelmiszerekben történő felhasználásával”

– mondta Stella Kyriakides, az EU egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztosa, aki azt is közölte, hogy a tilalmat az uniós tagállamok hatóságai egybehangzóan támogatták.

Az elsősorban az ételek fehérítésére használt anyag a kutatások szerint rákkeltő. Az adalékanyag előfordulhat több élelmiszerben, például rágógumikban, pékárukban, szendvicskrémekben, a levesekben, a szószokban és a salátaöntetekben is. Emellett használják élelmiszer-kiegészítőkben, valamint testápolókban.

A tilalom egyébként csak július elején lép életben, valamint nem egyértelmű, hogy festékekben, testápolókban (például naptejekben) a továbbiakban használható lesz-e, ugyanis azokra külön az új tilalom nem tér ki, hiszen nem élelmiszer-kategóriába tartoznak.

Ezt még érdemes az E171-ről tudni 

Az E171, vagyis titán-dioxid (titán(IV)-oxid (TiO2)) a titán egy természetben is előforduló oxidja. Vízben oldhatatlan, kénsavban viszont lassan oldódik, oldódása során pedig szulfát keletkezik – írja az agroinform.hu.

Festékként Titanium White, titánfehér, Pigment White 6, vagy CI 77891 neveken említik. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Titanii dioxidum néven hivatalos. Magas hőmérsékleten lila színű Ti2O3 vegyületté alakul. Finom szemcséi erősen szórják a fényt, 20-50 nm-es szemcseméretnél a szórás maximuma az UV-tartományban van. Ezért alkalmazzák UV-szűrőként.

Ne hagyd ki!