A parmezánsajtok piacának a mérete közel megegyezik a hamisítványaikéval
Fotó: Shutterstock

Az olaszok csapást mérnének a sajthamisító maffiára

A világ számos sajtkülönlegessége rendelkezik oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel. Egy szakmai szervezet szerint azonban ennek ellenére is óriási méreteket öltött a világon a sajthamisítás. A parmezán gyártóinál pedig betelt a pohár.


Nem minden parmezán, ami annak látszik

A parmezánok hivatalos gyártóit tömörítő olasz Parmigiano Reggiano Consortium (PRC) szerint amíg a sajtjaik éves eladása 2,44 milliárd dollár körül alakul, az parmezánutánzatok piaci értéke is meghaladta a 2 milliárdot – írja a foodandwine.com.

A szakmai szervezet ezért magasabb szintre kívánja emelni a harcot az utánzatokkal szemben. A konzorcium emiatt a Kaasmerk Matec kazeinjegygyártó céggel és a p-Chip nevű digitális nyomon követő technológiát fejlesztő vállalattal állapodott meg annak érdekében, hogy visszaszorítsák az illegális sajtmásolatokat.

Így működik a technológia

A Parmigiano Reggiano sajtok nagyjából két évtizede rendelkeznek úgynevezett alfanumerikus követőkódokkal, azaz kazeinjegyekkel. Most pedig azt tesztelik, hogy mennyit segítene a hamisítás visszaszorításában, ha ezekbe a jelzésekbe integrálnák a p-Chip miniatűr válaszjeladó transzpondereit is. A fejlesztés egyébként a kriptovaluták mögött álló blokklánc technológián alapszik.

A p-Chip mikrotranszponderek kazeincímkékbe történő integrálásával a konzorcium jobban ellenőrizheti készleteit. Megvédheti és megkülönböztetheti termékeit a hasonló megjelenésű és nevű márkáktól, valamint hozzáférést kaphat egy páratlan nyomkövetési technológiához, hogy megvédje magát a visszahívások vagy egyéb problémák esetén

- nyilatkozta Joe Wagner, a p-Chip Corporation vezérigazgatója.

Ez a sószemcsénél is kisebb jeladó egy digitális másodpéldányt készít az árucikkekből úgy, hogy emellett az élelmiszer láthatóságát és nyomonkövethetőségét is biztosítja. A PRC a tervek szerint az idei év második felében 100 ezer parmezánkorongot lát el a fejlesztéssel. Később az azokkal szerzett tapasztalataik alapján fogják eldönteni, hogy a gyártási folyamatban állandósítják-e az okos címkék használatát.

Világszerte fejleszt a sajtipar

Ha már sajtoknál tartunk: beszámoltunk az iparág egy másik mérföldkövéről is a közelmúltban. A brit Wyke Farms ugyanis klímasemleges sajtot hozott létre. A munka 12 éven át tartott. A cégnek ehhez teljesen át kellett alakítania a gazdaságát, hogy csökkenteni tudja annak szén-dioxid kibocsátását. Mára csak olyan beszállítókkal dolgoznak együtt, akik szintén ezt tették. Megváltoztatták az állati takarmányozás rendszerét, javítottak a földgazdálkodáson és úgynevezett regeneratív mezőgazdasági módszereket és talajvédelmet vezettek be.

Az Ivy Reserve Vintage Cheddar nevű sajt gyártási folyamatában a minimálisra csökkentették a hulladék és a csomagolás mennyiségét, felépítettek egy hővisszanyerő rendszert, valamint szűrték és újrahasznosították a szennyvizet is. Száz százalékban zöldenergiára álltak át. Mára az áramot kizárólag napenergiából, biogázból, valamint mezőgazdasági és tejipari hulladékból állítják elő. Az anaerob emésztőjük évente 20 millió kilogramm szén-dioxidot takarít meg és jó minőségű természetes trágyát is biztosít a számukra, amit később a földeken hasznosítanak.

A változtatások után a Carbon Trust megvizsgálta a gyártási folyamat nyomán keletkezett ökológiai lábnyom nagyságát. Ezt követően - a kedvező adatok alapján - az enyhén édeskés és diós ízű, 18 hónapig érlelt Ivy Reserve Vintage Cheddar kiérdemelte a PAS2060 szabvány szerinti karbonsemlegességi tanúsítványt.

Ne hagyd ki!