Elakadt az orosz vakcina engedélyeztetése
Fotó: Shutterstock

Szputnyikkal oltottak? Két szervezetnél is elakadt az engedélyeztetés

Sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO), sem az európai gyógyszerfelügyelet (EMA) nem adja meg egyelőre az orosz Szputnyik koronavírus-oltás ideiglenes forgalomba hozatali engedélyét, mert a gyártó nem tudja száz százalékosan teljesíteni az ehhez szükséges felételeket.


A WHO ezért mond nemet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felfüggesztette a Szputnyik V koronavírus-oltás engedélyezési eljárását, amíg a szervezet szakértői nem tesznek legalább még egy látogatást a készítményt gyártó orosz üzemekben - írja orosz lapértesülések alapján a napi.hu. Jarbas Barbosa, a WHO egyik vezetője arról számolt be, hogy addig állították le a folyamatot, amíg az oroszok nem orvosolják a gyártási hibákat.

A WHO szakemberei még májusban vizsgálódtak Oroszországban, és megállapították, hogy a Szputnyik gyártásakor nem tartják be teljeskörűen az előírásokat. Az oroszok azt mondják, hogy már orvosolták a kezdeti gondokat, de független szakértők szerint fennáll az oltás szennyeződésének veszélye.

Az EMA jóváhagyása ezért csúszik

Az Európai Gyógyszerfelügyeletnél február óta folyik az ideiglenes engedélyezési eljárás, ám továbbra is várják a hiányzó adatokat, amelyek alapján döntést tudnának hozni. Azt, hogy pontosan milyen információra lenne szükségük, azt nem árulták el. Az biztos, hogy ennek hiányában továbbra sem kap vészhelyzeti felhasználási engedélyt az uniós szervtől a Szputnyik-vakcina. Korábban névtelenséget kérő források arról tájékoztatták a Reuters hírügynökséget, hogy az amszterdami székhelyű gyógyszerügynökség a kitűzött határidőig nem kapta meg a megfelelő adatokat az orosz vakcináról. Hiányoznak a mellékhatásokat dokumentáló esetbejelentő űrlapok, és az oroszok azt sem tudták igazolni, hogy az oltóanyag alapkövének számító sejtbankok megfelelnek az uniós előírásoknak. A felügyeletnél egyébként az a szabály, hogy amíg az értékelés tart, nem hozhat nyilvánosságra semmilyen adatot vagy információt.

Itthon sokan kaptak Szputnyikot

A télen kötött magyar-orosz vakcinavásárlási szerződés szerint az oroszok február és május között 2 millió dózis Szputnyik V vakcina leszállítására vállaltak kötelezettséget, amit meg is tettek és mivel kétvektoros vakcináról van szó, ez a 2 millió dózis 1 millió magyar beoltására volt elegendő.


Ne hagyd ki!