Gyűlnek a sötét felhők a Meta felett
Fotó: Shutterstock

Magyarok százezreinek bizalmas adatát lopta el egy hekker

Nagyjából félmilliárd telefonszámot árul a neten egy kiberbűnöző, köztük több százezer magyarét. A hekker a WhatsApp applikáció felhasználóinak a bizalmas adatához fért hozzá.


Privát felhasználói adatokat szerzett meg egy kiberbűnöző

A Meta csoporthoz tartozó WhatsApp kommunikációs applikáció felhasználóinak a telefonszámát kínálja az interneten egy kiberbűnöző. Összesen nagyjából 500 millió számot szerezhetett meg a hekker, ami a negyede az appon regisztrált telefonos elérhetőségeknek – írja a CyberNews.

Az adatlopás 84 országot érint. Leginkább egyiptomi adatokat loptak el (45 millió számot), de rengeteg olaszok (32,7 millió), amerikaiak (32,3 millió), francia (20 millió), török (20 millió), és orosz (10 millió) telefonszáma is kiszivárgott. Mindemellett 377 045 magyar felhasználó elérhetőségét is megszerezhették.

A kiberbűnöző az amerikai telefonszám-gyűjteményt 7000 dollárért (2,7 millió forint) kínálja, amíg például a németet 2000 dollárért (780 ezer forint). A számokat például SMS-alapú adathalász-támadásokhoz, valamint marketingcélokra használhatják fel.

A hwsw megjegyzi, hogy a CyberNews-hoz került adatminták alapján az adatok hitelesek, de nem tudni, hogy miként jutott hozzájuk az eladó. Az ilyen szivárgásoknál gyakran kiderül, hogy a netről kaparták össze az információkat, akár korábbi sötét webes adatbázisokból. Viszont ez sérti a WhatsApp szabályzatát. A Meta egyelőre nem reagált az ügyre.

Súlyos gondok a Metánál

A Meta olyan közösségi platformokat és appokat működtető cégek anyavállalata, mint a Facebook, az Instagram, vagy az adatlopásban érintett WhatsApp.

Manapság nem megy jól a cégnek, hiszen visszaesett a Facebook népszerűsége, a metaverzumok fejlesztése pedig dollármilliárdokat égetett el látványos eredmények nélkül. Mindezek miatt meg kellett válniuk a dolgozóik jelentős részétől, valamint a befektetőik is nyugtalanok.

A cégvezető Mark Zuckerberget a napokban árulta el, hogy miből számít jelentősebb bevételnövekedésre a jövőben. Elmondta, hogy a metaverzum fejlesztése helyett a WhatsApp és a Messenger üzleti ágaira helyezik a hangsúlyt, azok lehetnek a fő bevételi forrásaik. Az előbbi a világ legnagyobb üzenetküldő alkalmazása több mint kétmilliárd felhasználóval, valamint néhány országban az utóbbi is nagyon népszerű, azonban a két app bevételei egyelőre eltörpülnek a Facebookéhoz vagy az Instagraméhoz képest.

Sokat beszélünk a nagyon hosszú távú lehetőségekről, például a metaverzumról, de a valóság az, hogy az üzleti üzenetküldés valószínűleg üzletünk következő fő pillére lesz, miközben azon dolgozunk, hogy a WhatsApp és a Messenger még több bevételt szerezzenek

- mondta Zuckerberg.


Ne hagyd ki!