Újabb csalással próbálkoznak a csalók
Fotó: Shutterstock

Yetteles ügyfelek pénzére pályáznak csalók

A Yettel arculatát felhasználva próbálják megszerezni gyanútlan áldozatok bankszámlaadatait internetes csalók. Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ess a csapdájukba.


Yetteles ügyfelekre vadásznak csalók

Adathalász csalás veszélyezteti a Yettel feltöltőkártyás ügyfeleit: a csalók egy hamis weboldalon keresztül próbálják megszerezni a bankszámláik adatait. Az oldal megtévesztően hasonlít a Yettel hivatalos oldalára, a yettel.hu-ra, de a webcíme "yettell.com", tehát a forma némileg eltér a valóditól.

A Leet megjegyzi, a hamis oldal a Google keresési eredményeiben is megjelenhet, akár első szponzorált találatként is, helyes webcímet mutatva! Így a felhasználók nehezen ismerhetik fel, hogy átverés áldozataivá válhatnak.

A Yettel blokkolta a csaló oldal hozzáférését a saját hálózatán. Valamint figyelmezteti az ügyfeleit, hogy csak a hivatalos applikáción keresztül, vagy a hivatalos weboldalon intézzék feltöltéseiket.

Emberek százezreit ejtette át egy bűnbanda

Egyébként eddig mintegy 76 ezer hamis webshopot működtetett, azok segítségével pedig nagyjából 800 ezer felhasználó e-mail-címet és személyes adatait szerzete meg egy kínai bűnszervezet Európában, illetve az Egyesült Államokban az elmúlt években.

A Security Research Labs (SR Labs) német kiberbiztonsági cég, valamint a Guardian szerint a csalók franchise-szerű rendszerben működtek, ahol a központi csapat volt felelős a technikai háttérért, a partnereik pedig a webshopok napi működését irányították. Az álüzletek olyan ismert márkák termékeit kínálták, mint például a Dior, a Nike és a Prada, de a megvásárolt árut ritkán szállították ki.

Az elmúlt három évben a bűnszervezet több mint egymillió megrendelést "feldolgozott" és körülbelül 50 millió eurót zsákmányolt.

Nagyon úgy tűnik, a csalássorozat a kínai Fucsien tartományból indult. A bűnszervezet tagjait pedig mindmáig kínai bankokon keresztül fizetik.

A helyzetet rontja, hogy a szakemberek szerint nagyjából 22 500 álwebáruház manapság is aktív.

Ne hagyd ki!