Budapesti látkép a Margit-híddal
Fotó: Shutterstock

Bármennyire hihetetlen, még mindig van, ahol csökkennek a albérleti díjak Budapesten

Az albérletárak alakulása jelentős eltéréseket mutat még kerületeken belül is: egyes részeken 2020 után is tovább csökkentek a bérleti díjak 7-8 százalékkal. Persze ennek fordítottja is igaz, ugyanis volt olyan budai körzet, ahol közel 30 százalékot emelkedtek a bérleti díjak 12 hónap alatt. Mutatjuk a részleteket!


A belső kerületekben is csökkentek az árak

Az általános bérletidíj-emelkedés ellenére találni a fővárosban olyan részt, ahol 2020 után még idén is csökkentek az albérletárak a Rentingo elemzése szerint. Ilyen körzetek a XVI. kerület árpádföldi része és a XVIII. kerület külső része, ahol a tavalyi visszaesést idén újabb 10 százalékos bérletidíj-csökkenés követte. A főváros egyes belső részein is tapasztalható volt hasonló áresés: a VI. és a VII. kerületeknek a Nagykörúton kívüli oldalán 7-8 százalékkal kellett kevesebb bérleti díjat fizetni tavalyhoz képest. Legolcsóbban továbbra is a XVII., a XXI. és a XXIII. kerületnek a városszéli részein lehet lakást bérelni, átlagosan 2000 Ft/m2 körüli áron. Ennek kapcsán a Rentingo.com arra is felhívja a figyelmet, hogy Budapest albérletpiaci szempontból erősen heterogén terület, a kereslet és a kínálat lokális, ezért a kiadó lakásoknál ma már nem elég kerületekben gondolkodni, hanem sokkal jobban kell differenciálni, hiszen akár 50 százalékot meghaladó különbségek is lehetnek egy-egy kerületen belül. Ezért elsősorban olyan interaktív albérletkereső térképen érdemes tájékozódni, mint az alberletkalkulator.hu, amely minden eddiginél részletesebb területi bontásban, irányítószám szerint vitte térképre a bérleti díjakat, és mutatja, hogy egy adott területen mekkora az átlagos bérlakás.

Nagyot drágult a Várnegyed

Egy év leforgása alatt a lakásbérlés szempontjából Budapest legdrágább körzetének számító Budai Várnegyedben 20 százalékkal nőttek a bérleti díjak, és jelenleg 4493 Ft/m2 átlagos bérleti díjjal számolhatunk – mutat rá éves albérletpiaci elemzésében Rentingo.com közösségi albérletkereső platform. Hasonló 22 százalékos bérletidíj-növekedést könyvelhet el az V. kerület Bazilika és Lánchíd közötti területe, ahol év végén már átlagosan 4334 Ft/m2 bérleti díjat kértek a bérbeadók. A 2021-es év legnagyobb nyertesei az albérletpiacon a bel budai területrészek voltak: a Tabán környékén, a Kissvábhegyen és a Rózsadombon is közel 30 százalékkal emelkedtek egy év alatt a bérleti díjak.

550 ezer havonta a legdrágább

Az év folyamán erősödő albérletpiaci aktivitásra jellemző, hogy a Rentingo.com saját albérletkereső platformján is legek születtek: több mint tízezres megtekintéssel bírt a legnépszerűbb hirdetés, a legidősebb bérbeadó 91 éves volt, aki online keresett megbízható bérlőt családi házuk felső részére, a legdrágábban pedig egy télikertet is magában foglaló rózsadombi ingatlant vettek ki 550 ezer forintos havi bérleti díjért.

Ne hagyd ki!