Égő háznál dolgozó tűzoltó

Nemrégiben a lakásbiztosításokra vonatkozó előírások kifejezetten az ügyfelek számára kedvező irányba módosultak. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.


​Limitált közvetítői jutalék

A lakóingatlanokra határozatlan időre kötött vagyonbiztosításokhoz kapcsolódó biztosításközvetítői javadalmazás összege nem haladhatja meg a biztosítás éves díjának 20 százalékát. Ez a változás közvetve az ügyfeleket is érinti, ugyanis a jutalék maximalizálásával elkerülhető, hogy a közvetítők irreálisan magas bevétel reményében egy rosszabb vagy drágább szolgáltatást preferáljanak.

​Felfutóban a fogyasztóbarát lakásbiztosítások

A jelzáloghitelek esetében a pénzintézetek jellemzően elvárják, hogy az adós vagyonbiztosítást kössön a megvásárolt, fedezetként bevont ingatlanra, aminek a kedvezményezettje maga a bank lesz. Az új szabály szerint a jövőben a hitelintézetnek, illetve a hitelközvetítőnek fel kell hívnia a figyelmünket a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokra, valamint be kell mutatnia az MNB ezen biztosítási termékekre vonatkozó kalkulátorát.

Nagyobb lesz az árverseny a biztosítók között

Az eddig meglévő vagyonbiztosítások költségmentes, rendes felmondását a biztosítási évfordulókor lehetett kezdeményezni. A jövőben a lakóingatlanra határozatlan időre kötött vagyonbiztosítások esetében márciusban – március 31-i határidővel – lesz egy újabb lehetőség a költségmentes felmondásra. Ez az ügyfelek szempontjából mindenképpen előnyös, hiszen egy jobb ajánlat esetén olcsóbb és gyorsabb lesz a váltás.

A biztosítás költsége is beleszámít a THM plafonba

A THM plafon a kölcsönök teljes hiteldíj mutatójának törvényben szabályozott maximális értéke, vagyis a hitelek esetében is létezik egyfajta árstop. A plafon fél évente változhat a jegybanki alapkamat mértéke alapján: lakáshitelek esetében az előző félév utolsó hónapjának első napján érvényes alapkamathoz képest 24 százalékponttal lehet magasabb a THM, ami jelenleg 37 százalékot jelent. Változás ugyanakkor, hogy a jelzáloghitelekhez kapcsolódó THM plafon kiszámítása során a jövőben a fedezeti ingatlanra kötött vagyonbiztosítás díját is figyelembe kell venni, vagyis együttesen kell a limit alatt maradniuk.

Ez az új hiteligénylők számára annyi változást jelent, hogy a jövőben a hitelkérelemmel együtt várhatóan a konkrét biztosítási csomagot is be kell majd nyújtani, hiszen a bank csak így ellenőrizheti, hogy teljesíti-e a THM plafon feltételeit. Vagyis bizonyos esetekben a vagyonbiztosításhoz kapcsolódó ügyintézést az eddig megszokottól hamarabb kell megkezdeni. A lakáshitelek azonban a változás követeztében aligha lesznek olcsóbbak, ugyanis még a legdrágább lakáshitelek THM-e is bőven az előírt 37 százalékos határ alatt van jelenleg.

​Ha elköltözünk

Az adatainkban történő változásokat (pl. név, cím, vagyontárgy, biztosítási összeg) a biztosító felé 8 napon belül írásban kell jelezni. Költözés esetén az új címre vonatkozóan új biztosítást szükséges kötni, a korábbit pedig fel kell mondani.

​Mit tud egy fogyasztóbarát Otthonbiztosítás?

  • 10 munkanapon belül le kell zajlania a kárrendezési folyamatnak, digitálisan is elérhető ügyintézést kell biztosítani hozzájuk, de elvárás az is, hogy ne csak évfordulókor, hanem negyedévente fel lehessen mondani a biztosítást.
  • Ezen kívül a 15 környezeti csapáson és a külső okokra visszavezethető kockázatokon kívül további 5 olyan elemet is tartalmaznia kell alapáron a biztosításnak, amelyek gyakori káreseménynek számítanak (pl. vízkár, beázás, betöréses lopás, rongálás). Ezeket piaci alapon sokszor csak feláras kiegészítő szolgáltatásként kaphatják meg az ügyfelek.
  • Fontos továbbá, hogy ezekben a konstrukciókban nem lehet önrészt megszabni az ügyfelek részére.
  • Amennyiben kár történik, a biztosítónak tételesen be kell mutatnia, hogy miként határozta meg a térítési összeget, ha pedig elutasítja a kárigényt, vagy annál alacsonyabb összeget folyósít, akkor írásos indoklással kell azt alátámasztania.
A tartalom elkészítését a Masterplast támogatta.

The Conversation

Ne hagyd ki!