Brit polgárok sétálnak az utcán, ahol egy zebrán épp adatokat gyűjt az arcukról egy arcfelismerő szoftver
Fotó: Shutterstock

Milliárdos büntetés fenyegeti az „emberi arcok keresőóriását”

Egy ausztráliai szoftvervállalatot, amely állítása szerint több mint 10 milliárd arcképet tárol az adatbázisában, 17 millió fontos, azaz 7,3 milliárd forintos pénzbírsággal sújthatja az Egyesült Királyság adatvédelmi előírások megsértése miatt.


Mint a Google

A Clearview AI vállalat rendszerébe a cég ügyfelei emberi arcokról készült fotókat tölthetnek fel, amelyek alapján a szoftver olyan hiperhivatkozásokat dob ki, amelyek segítségével vissza lehet követni, hogy az adott személy képe (vagy képei) mikor, hol és milyen oldalakon jelent meg. A vállalat előszeretettel hirdeti szolgáltatásait bűnüldöző szerveknek úgy, mint egy „Google kereső kifejezetten arcokra szabva”.

A Clearview-nak az elmúlt időszakban többször is meggyűlt a baja a brit hatóságokkal, most viszont a szigetország információügyi biztosa komoly vádakkal illette a céget, ez pedig milliárdos büntetést vonhat maga után. Állítása szerint a Clearview adatbázisa valószínűleg "jelentős számú brit polgár fotóját" tartalmazza, akiknek adatait a tudtuk nélkül gyűjthette össze a vállalat.

A polgárok javát szolgálva

Elizabeth Denham előzetes véleménye az volt, hogy a cég nem tartotta be az Egyesült Királyság adatvédelmi törvényeit, mivel:

  • tisztességtelenül dolgozta fel az Egyesült Királyság állampolgáraival kapcsolatos információkat
  • nem alakított ki egy olyan eljárást, amely biztosítja, hogy az emberek személyes adatai egy bizonyos idő után törlődjenek
  • nem tudott felmutatni egyetlen törvényes okot sem az információgyűjtésre
  • nem tájékoztatta az Egyesült Királyságban élőket arról, hogy mi történik az adataikkal

A Clearview szerint a szabályozó állításai "ténylegesen és jogilag is helytelenek". Hoan Ton-That vezérigazgató szerint szolgáltatásaik a szigetország polgárainak javát szolgálják, és csak olyan adatokat gyűjtenek az emberekről, amelyek mindenki számára publikusan elérhetők az interneten.

Denham hozzátette, a döntése ideiglenes, és a szoftvercég minden kijelentését alaposan megfontolja, mielőtt a jövő év közepén végleges ítélet születik. Legrosszabb esetben 17 millió fontos büntetést is kiszabhat a információügyi biztos.

Ne hagyd ki!