Például nem dolgozhatnak éjszaka, vagy többet, mint napi 8 óra
Fotó: Shutterstock

Nem lehet kizsigerelni a diákmunkásokat, így védik őket

Csokorba gyűjtötte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM), hogy milyen feltételekkel dolgozhatnak a diákok a szünidő alatt.


Törvény szabályozza a fiatalok munkavégzését is

A munka törvénykönyve ugyan rögzíti, hogy az vállalhat munkát, aki elmúlt 16 éves, azonban bizonyos feltételek mellett a 15 évesek is dolgozhatnak az iskolai szünet alatt. Az ő esetükben is érvényes, hogy munkaviszony csak írásos szerződéssel létesíthető, amelyben szerepelnie kell az alapbérnek és a munkakör leírásának is. Érdemes rá odafigyelni, hogyha a munkaszerződés nem tér ki a foglalkoztatás időtartamára, akkor az automatikusan határozatlan idejűnek minősül – írja a TIM közleménye.

A 18 év alattiak jogi szempontból korlátozott cselekvőképességűnek minősülnek, ezért mindenképpen szükséges a törvényes képviselőjük - általában az egyik szülő - írásos engedélye a munkavégzéshez és a szerződéskötéshez. A munkaviszony létrejöttét be kell jelenteni a NAV-nál is. Érdemes lehet az alkalmazottnak utánajárnia az Ügyfélkapun, hogy a munkaadó eleget tett-e ennek a kötelezettségének.

A fent említett szabályok alól kivételt képez az egyszerűsített foglalkoztatás. Ekkor nem kötelező munkaszerződést kötni, hiszen a munkaviszony adóhatósági bejelentéssel jön létre. Azonban a munkába álló kérheti a szerződése írásba foglalását.

Fő a biztonságos munkavégzés

A foglalkoztatás semmilyen esetben sem veszélyeztetheti az egészséget. A munkaadónak oktatás útján kell gondoskodnia arról, hogy a diák megfelelő tudással rendelkezik a munkája biztonságos elvégzéséhez.

Amennyiben szükséges, egyéni védőeszközöket kell biztosítani a diákmunkás számára, valamint oda kell figyelni a rendeltetésszerű használatukra és a megfelelő állapotukra is. A fiataloknak is be kell tartaniuk az összes munkavédelmi szabályt.

Speciális szabályok

A jog kiszolgáltatottabbnak tekinti a diákmunkásokat az idősebb dolgozóknál, ezért speciális szabályok vonatkoznak a fiatalok munkavégzésére. Íme egy lista a legfontosabb rendelkezésekről:

  • nem dolgozhatnak éjszaka
  • nem rendelhető el a számukra rendkívüli munkaidő
  • nem dolgozhatnak többet napi 8 óránál
  • hosszabb kell legyen a napi pihenőidejük, és nem osztható el egyenetlenül
  • egy órával több, összesen napi 12 óra pihenőidő illeti meg őket két műszak között
  • évi 5 munkanap pótszabadság jár nekik

Egyéb részletes információk EZEN a linken érhetőek el. Ha szeretnél arról is többet tudni, hogy milyen fizetésekre számíthatnak idén a diákmunkások, ajánljuk neked EZT a cikkünket.

The Conversation

Ne hagyd ki!