Idén a fiatalok szja-mentessége is feljebb tolhatja a munkavállalási kedvet
Fotó: Shutterstock

Nagyon jó fizetésre számíthatnak a diákmunkások idén nyáron

A jelentős hazai munkaerőhiány miatt megugrott a nyárra a kereslet a diákmunkások iránt. A cégek ráadásul nem sajnálják a pénzt az idénymunkás fiataloktól. Mutatjuk, hogy mennyit kereshetnek a tanulók a nyáron.


A legtöbb szektor keresi a fiatalokat

Rendszeresen megnő a vendéglátásban az idénymunkahelyek száma a nyarakra, ahová előszeretettel várnak diákokat is. Idén azonban – feltehetően a jelentős munkaerőhiánynak hazánkban – más szektorok is nagyobb arányban keresnek fiatal dolgozókat az iskolai szünet idejére. Az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint áprilishoz képest máris 30 százalékkal ugrott meg a nyitott pozíciók száma az országban a diákmunkások számára – írja a Portfolio.

Megnőtt rájuk az igény a vendéglátás mellett a mezőgazdaságban, a kereskedelemben, valamint a gyártás és a logisztika területén is, bár az utóbbi esetekben jellemzően nem a megnövekedett forgalom, hanem az állandó kollégák nyári szabadságolása miatt.

Tapasztalataink szerint a munkaerőhiány hatásai immár a diákfoglalkoztatásban is mutatkoznak. Bár június közepéig nincs teljesen elkésve az a munkáltató, aki a nyári szezonban diákmunkásokat kíván alkalmazni, az eredményes toborzás érdekében már ezekben a hetekben célszerű megtenni a szükséges lépéseket

- nyilatkozta Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.

Ilyen fizetésekre számíthatnak

Az iskolaszövetkezet adatai szerint a mezőgazdasági idénymunkákra átlagosan 1260 forintos órabért kínálnak. Gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatokon 1450-1600 forint közötti órabérrel kalkulálhatnak a jelentkezők. Jellemzően a vendéglátásban a legmagasabbak a fizetések, azonban a gyártásban általában kiegészítő juttatásokkal teszik vonzóbbá a munkavállalást, de a kereskedelemben is akciók idején könnyen feltornázható az órabér. Emellett fizikai szakképzett pozíciókban az átlagórabér 1750 forint, amíg az adminisztrációs és gyakornoki szellemi pozíciókban 1600-1650 forint.

Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a 25 év alattiak szja-mentessége miatt idén különösen jó bevételre számíthatnak a fiatalok, ami felfelé hajthatja a munkavállalási kedvet is.

Vélhetően a szorgalmi időszak befejezése is szerepet játszik abban, hogy egy hónap alatt nem csupán a meghirdetett pozíciók köre növekedett, hanem a diákmunkára jelentkező tanulók száma is 20 százalékkal bővült, és a következő hetekben további megugrást várunk. (…) Immár biztosnak látszik, hogy a diákmunka szintje idén nyáron már eléri a covid előtti évben tapasztalt mértéket

- mondta Nógrádi József.

Elég lehet a minimálbér is?

Néhány napja EBBEN a cikkünkben írtunk róla, hogy a diákmunkaerő közvetítésével foglalkozó Meló-Diák iskolaszövetkezet megbízásából is készült országos, reprezentatív felmérés, amellyel feltérképezték a fiatalabb generáció munkavállaláshoz való viszonyát.

A kutatás szerint a diákmunkánál a fiatalok körében is a pénz a legfontosabb motiváció. Azonban úgy tűnik, hogy nincsenek irreális elvárásaik, hiszen a megkérdezettek 82 százaléka elfogadhatónak tartja az óránkénti 1150-1500 forintos fizetést. 2000 forintnál magasabb elvárható keresetről csupán 3 százalékuk nyilatkozott.

Megjegyzendő, hogy a minimálbér 20 százalékos idei emelését követően jelenleg 1150 forint a minimális bruttó órabér. A 25 év alattiak szja-mentessége miatt pedig számukra ez az összeg a nettó is. A megkérdezettek többsége egyébként örül az személyi jövedelemadó eltörlésének a fiatalok körében. 40 százalékuk szerint több munkája sarkallja őket az, hogy több marad a zsebükben.


Ne hagyd ki!